Noutati

Carrefour România lansează studiul „Foresight – Explorăm viitorul alimentației” și anunță rezultatele non-financiare pentru 2022

Carrefour România lansează studiul „Foresight – Explorăm viitorul alimentației” și anunță rezultatele non-financiare pentru 2022


București, 7 noiembrie 2023 – Carrefour România anunță lansarea Studiului „Foresight – Explorăm viitorul alimentației”, realizat de Carrefour cu ajutorul Future Station, care analizează tendințele globale în domeniul alimentației și prezintă soluții pentru a răspunde acestor provocări. Totodată, compania face public Raportul CSR Carrefour România 2022, care evidențiază angajamentul său pentru dezvoltarea durabilă.

„La Carrefour România, ne asumăm un rol activ în dezvoltarea durabilă a societății. Prin strategiile noastre de responsabilitate socială, ne dorim să contribuim la îmbunătățirea calității vieții românilor, prin promovarea unei alimentații sănătoase și sustenabile, sprijinirea comunităților vulnerabile, dezvoltarea de proiecte educaționale cu impact pe termen lung, promovarea unor comportamente de consum mai responsabile, pentru protejarea mediului înconjurător și, nu în ultimul rând, prin dezvoltarea continuă a angajaților noștri.”, a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetului Executiv, Carrefour România.

Studiul „Foresight – Explorăm viitorul alimentației”, realizat de Carrefour cu ajutorul Future Station

Realizat în 2023, studiul este un instrument valoros pentru a atrage atenția cu privire la tranziția alimentară, explorând atât tendințele identificate în piață, cât și proiecte realizate de Carrefour, dar și de alte companii și start-ups din diverse industrii.

Principalele tendințe transformatoare identificate în studiu:

1.    Mindful eating - oamenii devin din ce în ce mai conștienți de sănătatea lor mentală și fizică, recunoscând importanța unei abordări holistice asupra stării generale de bine, nutriția jucând un rol pivotal. Astfel, 70% sau șapte din zece respondenți din generația Z și doi din trei (66%) dintre Millennials spun că doresc să devină mai sănătoși, iar patru din zece români consideră că a avea o dietă sănătoasă și sustenabilă implică consumul mai multor fructe și legume.

Carrefour continuă demersurile pentru educația noilor generații cu privire la nutriția sănătoasă, prin lansarea celei de-a doua ediții a programului „Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase”.

2.    Ethical consumption -  se constată un interesul crescut pentru produsele alternative de origine animală. În plus, 8 din 10 consumatori consideră că au obiceiuri sustenabile de consum, iar 54% dintre consumatori preferă ambalajele sustenabile atunci când aleg un produs.

 

3.    End of Single Use - 91% din deșeurile de plastic ajung în gropile de gunoi, în fiecare an, în loc să fie reciclate, iar acest material are un interval de degradare de peste 400 de ani. 73% dintre consumatorii din generația Z doresc să poată reutiliza ambalajele.

 

Cea de-a 5-a și ultima ediție Plata cu PET, proiectul Carrefour în plină derulare până pe 24 noiembrie, susține tranziția către Sistemul de Garanție Returnare (SGR). Clienții primesc la schimb fructe și legume românești la prețul de 1 PET, doză de aluminiu sau ambalaj de sticlă pe bucată, în 37 de hipermarketuri Carrefour din țară.

Plata cu PET a fost introdusă pentru prima dată de Carrefour România în 2019, ca parte a programului de economie circulară „Punem Preț pe Plastic”. În cei patru ani de campanie, au fost colectate peste 1 milion de ambalaje PET și peste 300.000 de sticle și doze de aluminiu, prin implicarea a mai mult de 240.000 de clienți, care au primit în schimb peste 200 de tone de fructe și legume românești.

 

4.    Transparency Embedded - a eticheta un produs organic sau bio nu mai este de ajuns, consumatorii au nevoie de dovezi care să ateste aceste atribute. Doi din trei cumpărători declară că ar trece de la o marcă pe care o cumpără în mod obișnuit la o altă marcă care furnizează informații mai detaliate despre produs, dincolo de datele nutriționale. În plus, 80% dintre cumpărători, pe lângă datele nutriționale, au menționat alți indicatori de transparență importanți, inclusiv informații despre alergeni, certificări și afirmații, și informații bazate pe valori, cum ar fi bunăstarea animalelor, comerțul echitabil și practicile de muncă. 79% dintre respondenți au raportat că atunci când producătorii și comercianții împărtășesc definiții complete și ușor de înțeles ale ingredientelor, au mai multă încredere în acele companii.

 

Tranziția Alimentară reprezintă un angajament reciproc luat de Carrefour România și de partenerii săi locali, angajament al cărui scop este de a face schimbări fundamentale la nivelul alimentației clienților. Ca parte din strategia globală Act For Food, Tranziția Alimentară este un demers cu ajutorul căruia consumatorii români vor avea acces atât la informații despre o alimentație sănătoasă, cât și la produse de calitate, la prețuri accesibile.

 

  1. Made in local - lanțurile alimentare locale au, de asemenea, o amprentă ecologică mai mică, reducând emisiile legate de transport. 57% dintre români cred că produsele locale sunt superioare celor din supermarket, iar 68% dintre români cumpără produse locale, declarând că acest lucru le aduce o satisfacție sporită.

 

Carrefour România domină piața produselor proaspete locale în segmentul de retail, colaborând cu 1.300 de fermieri la nivel național, dintre care peste 600 producători sunt ultralocali.

 

Raportul CSR Carrefour România 2022

Carrefour România a atins în 2022 o performanță non-financiară de 105%, în timp ce gradul de îndeplinire a obiectivelor asumate la nivel de Grup este de 109%.

Susținerea producătorilor locali, grija față de mediu, reducerea risipei alimentare și tranziția către o alimentație sănătoasă sunt principalii piloni care au susținut creșterea indicelui non-financiar în 2022.

Impactul non-financiar a fost măsurat în raport cu obiectivele de responsabilitate setate prin intermediul Indexului CSR și Tranziție Alimentară, un cadru complex de raportare introdus la nivel global de Grupul Carrefour, în anul 2018. Acesta este calculat pe baza a peste 600 indicatori de performanță, grupați în patru arii principale: produse (agricultură sustenabilă, materii prime, ambalaje reutilizabile, reciclabile sau compostabile, bunăstare animală etc.), magazine (reducerea emisiilor de CO2, reducerea risipei alimentare, reciclarea deșeurilor din magazine etc.), clienți (percepția clienților asupra tranziției alimentare) și angajați (accesul la programe de training, egalitatea de șanse între femei și bărbați, programe de incluziune pentru persoanele cu dizabilități etc.).

Carrefour rămâne fidel misiunii privind tranziția alimentară și dezvoltarea sustenabilă și continuă să lucreze în moduri relevante local pentru a fi aproape de clienți, parteneri și comunitate, insistând asupra eforturilor de diversitate, echitate și incluziune, în timp ce obiectivele pe care Carrefour și le asumă la nivel de grup sunt unele ambițioase:

·         reducerea cantității de ambalaje cu 20.000 de tone vs.2017;

·         atingerea nivelului de 100% ambalaje reutilizabile, reciclabile sau compostabile, până în 2025;

·         reducerea emisiilor de CO2 cu 50% până în 2025 şi cu 70% până în 2040, în comparație cu 2019.

 

Despre Carrefour

Carrefour România le oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături. Singurul retailer omnichannel din România, Carrefour le oferă clienților experiențe de cumpărături cu ajutorul aplicației mobile și a caselor de marcat Self Service, în magazine, prin serviciile de online shopping cu livrare acasă, prin BRINGO și Glovo sau cu opțiunea Click & Collect de pe www.carrefour.ro.

Odată cu achiziția operațiunilor Romania Hypermarche SA, Carrefour ajunge la peste 430 de magazine, în 113 orașe din țară și ajunge în top trei jucători de pe piața de retail din România, fiind un angajator de top certificat  pentru peste 17.000 de angajați.

În 2022, Carrefour România a fost un important contributor la susținerea economiei, cu peste 681 milioane de lei în taxe aduse la bugetul de stat. Furnizorii Carrefour de anul trecut au provenit în proporție de peste 93% din România, iar acum retailerul continuă să își extindă rețeaua de producători locali și ultra-locali, care însumează peste 1.300 de parteneriate, pentru furnizarea de produse proaspete.

Compania susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate: Cooperativa Agricolă Vărăști, prima de acest gen fondată de retailer în România, Deschidem Vinul Românesc, Creștem România BIO, Grădina Noastră și Poftim Brânză Românească sau Plata cu PET. Platforma Act For Good transformă cumpărăturile într-o experiență personalizată cu impact social. Fiecare sesiune de shopping le poate aduce utilizatorilor puncte de loialitate, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate.

Carrefour România operează în România prin cinci entități juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL, Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A. 

Despre Carrefour +-

În România, grupul Carrefour oferă clienților săi multiple posibilități de a face cumpărături, atât în cele peste 360 de magazine din țară, cât și prin portalul unic www.carrefour.ro și platforma BRINGO, disponibilă gratuit în Google Play și App Store, în 35 de orașe.

Continuând seria inovațiilor, Carrefour a extins serviciul integrat „Casa ta - Self Service”, casa de marcat unde clienții au posibilitatea să scaneze și să plătească singuri, în același loc, produsele cumpărate. Prin aplicația Carrefour, clienții pot scana produsele când le iau de la raft, apoi plătesc la casa de marcat fără a mai trece produsele pe bandă.

Carrefour susține comunitățile în care activează prin programe relevante, astfel că, în 2017, retailerul a lansat, în premieră în România, Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști, prima de acest gen fondată alături de un retailer. Proiectul aduce mai aproape de clienții Carrefour producătorii agricoli români cu produse de calitate și le oferă acestora oportunitatea de a accesa o piață de desfacere sustenabilă.

Ca parte a aceluiași demers strategic, Carrefour a lansat în luna martie 2019 Creștem România BIO, un program național pentru susținerea conversiei fermierilor români la Agricultura BIO și promovarea produselor BIO românești. Programul reprezintă un angajament pe termen lung si a fost deschis oricărui fermier român care a dorit să fie certificat BIO. Scopul este acela de a crea în România un segment puternic de producători certificați BIO, care să poată oferi românilor șansa de a mânca mai bine.

În luna iulie 2019, Carrefour România a lansat “Punem preț pe plastic”, un program de economie circulară adresat reducerii cantității de ambalaje din plastic și introducerii plasticului într-un circuit responsabil, prin reducere, refolosire și reciclare. În cadrul programului, inițiativa Plata cu PET-ul a ajuns în 7 hipermarketuri Carrefour din 6 orașe: București (Băneasa și ParkLake), Constanța, Buzău, Cluj, Oradea și Timișoara. În fiecare oraș, timp de 10 zile, oamenii au putut aduce PET-uri în schimbul fructelor și legumelor provenite de la producători locali. Inițiativa a adunat un număr de 270.000 de PET-uri pentru 64.000 kg fructe și legume românești de sezon.