Solidaritate

Ne implicam activ in sustinerea financiara si logistica a programelor sociale pe teme de nutritie, educatie, sanatate si integrare profesionala.

Proiecte si parteneri:

Primele 1000 de zile din viata unui copil, din momentul conceptiei, pe perioada sarcinii si continuand cu primii 2 ani de viata, sunt o perioada cruciala in determinarea sanatatii viitorului adult.

Conceptul conform caruia stilul tau de viata iti poate afecta sanatatea este bine stiut, insa implicatiile sunt inca destul de neclare pentru multi dintre noi. Boli cronice precum cele cardiace, diabetul, obezitatea, bolile pulmonare sau osteoporoza nu sunt doar rezultatul stilului nostru de viata, ci poate fi legat de nutritia din primele 1000 de zile din viata noastra.

Starea de sanatate poate fi influentata in 4 etape-cheie, parte din primele 1000 de zile:

Sarcina este o perioada unică in viata mamei si a bebelusului, fiind caracterizata de o crestere accelerata pe parcursul careia se formeaza corpul si organele copilului. De aceea, este indicat ca femeia gravida sa urmeze o dieta sanatoasa si echilibrata pentru ca bebelusul sa primeasca nutrientii adecvati, dar si pentru a constitui rezervele optime ale propiului organism in vederea alaptarii.

Alaptarea este o etapa deosebit de importanta in primele 1000 de zile si reprezinta cea mai buna metoda de hranire a sugarului, avand numeroase beneficii. Alaptarea este benefica pentru copil intrucat reduce riscul de obezitate, ajuta la maturizarea sistemului imunitar si sustine dezvoltarea sistemului osos. In acelasi timp, faciliteaza o puternica legatura emotionala mama-copil. In timpul alaptarii, pentru a sprijini dezvoltarea bebelusului, nevoile nutritionale ale mamei cresc semnificativ, iar alimentatia acesteia trebuie sa fie corect adaptata.

Diversificarea intervine dupa varsta de 6 luni, cand bebelusul are nevoi nutritionale in crestere cerute de dezvoltarea rapida a acestuia. Chiar daca laptele ramane principala sursa de nutritie, este importanta introducerea hranei solide cu gusturi si consistete diferite in scopul dezvoltarii unor obiceiuri alimentare sanatoase, deprinderii obiceiului de a manca singur si participarii la mesele in familie, dar cu meniu diferentiat.

După varsta de 1 an, nevoile de energie si nutrienti ale juniorului sunt foarte diferite de ale unui adult. Cantitatea de nutrienti de care are nevoie copilul mic poate fi de doua ori mai mare decat cea necesara unui adult. Stomacul copilului la aceasta varsta este de aproximativ 5 ori mai mic comparativ cu cel al adultului. Cu toate acestea, cu fiecare inghititura, copilul trebuie sa primeasca semnificativ mai multi nutrienti decat un adult.

Te invitam pe www.primele1000zile.ro sa descoperi mai multe despre importanta nutritiei in primele 1000 de zile.

Proiect sustinut de Carrefour.

"Fiecare Copil in Gradinita" alaturi de OvidiuRo

Din dorinta comuna de a ajuta copiii sa primeasca cea mai buna educatie disponibila si de a pune bazele unei societati sanatoase, impreuna cu Ovidiu Ro, ne implicam in lupta impotriva nivelului tot mai ridicat de abandon scolar.

Inca din 2006, atunci cand am pus bazele acestui parteneriat, am sprijinit programul "Fiecare Copil in Gradinita" prin donatii de haine, rechizite si alimente necesare copiilor. Prin sprijinul financiar al Carrefour Romania si al Fundatiei Carrefour, OvidiuRo a oferit acces la educatie timpurie si o nutritie mai buna pentru peste 2.200 de copii cu risc ridicat de abandon scolar.

"Banca de Alimente" alaturi de Crucea Rosie

In septembrie 2009, pe fondul impactului crizei economice mondiale, Crucea Rosie Romana a lansat proiectul Banca de Alimente, o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici. Proiectul presupune colectarea de alimente greu perisabile, donate de populatie in supermarketurile partenere si distribuirea acestora catre persoanele vulnerabile din Bucuresti si din tara pe baza anchetelor sociale.

De-a lungul programului, 95.000 de familii si persoane singure au fost ajutate cu alimente de baza in greutate de 12 kg continand: ulei, zahar, faina, malai, orez, paste fainoase, conserve de carne sau peste, conserve de legume, biscuiti si alte produse alimentare greu perisabile.

Pana in prezent a fost colectata din donatiile in magazinele Carrefour partenere o cantitate de 180.000 kg de alimente.

Fundatia Carrefour a sprijinit Crucea Rosie Romana si prin alte proiecte care au venit in completarea Bancii de alimente acoperind toate judetele tarii:

Proiectul Carrefour 18 judete, implementat in 2012 in 262 de localitati din mediul rural si urban. Peste 15.800 de familii au primit alimente greu persisabile in cantitate totala de 189.600 kg. Numarul total de beneficiari s-a ridicat la 47.358 de persoane.

Proiectul Banca de alimente in toata tara, implementat in 2014 in 600 de localitati din mediul rural si urban - 41 de judete si 6 sectoare din Bucuresti. 141.000 kg, respectiv 11.750 de pachete a cate 12 kg cu alimente greu perisabile au fost distribuite catre 44.000 de persoane defavorizate.

Fundația Căminul Phillip

Fondata in 1997, Fundatia Caminul Phillip este o organizatie care ofera sprijin umanitar copiilor defavorizati si familiilor acestora din cartierul Prelungirea Ferentari si satul Valea Nehoiasului, judetul Buzau.

"Impreuna la scoala" este un proiect de prevenire a abandonului scolar si din cadrul familiilor, de integrare si reintegrare in sistemul educational.

In fiecare an, Carrefour asigura necesarul de alimente pentru ca Fundatia sa poata oferi zilnic o masa calda celor peste 130 de copii proveniti din familii defavorizate, beneficiari ai Caminului Philip.

In 2014, Carrefour Romania a donat Fundatiei peste 5000 de kg in alimente.

Samusocial

Samusocial din Romania este singura organizatie neguvernamentala din Bucuresti care ofera ajutor celor aproximativ 5.000 de persoane adulte fara adapost din Capitala. Asociatia a preluat si dezvoltat un proiect initiat pentru persoanele adulte fara adapost din 1998 de catre organizatia Medici Fara Frontiere-Belgia, precum si personalul care lucra in acest proiect.

Toate interventiile desfasurate de catre Samusocial respecta urmatoarele trei principii:

  • Ubicuitate: echipele mobile ies in intampinarea exclusilor in tot orasul
  • Pluridisciplinaritate: echipele asociatiei sunt constituite din ingrijitori, asistenti sociali si profesionisti pentru a oferi un ajutor global
  • Permanenta: echipele mobile asigura asistenta celor mai defavorizati atunci cand institutiile sunt inchise: noaptea

In ultimii 8 ani, Carrefour Romania si Fundatia Carrefour au contribuit activ la programele derulate de Samusocial Romania, Grupul Carrefour fiind unul dintre principalii parteneri care asigura zi de zi bunul mers al celor trei mari programe desfasurate de asociatie.

"Si eu traiesc sanatos!" alaturi de Fundatia Prais

  • In martie 2011, Fundatia PRAIS a initiat in Romania miscarea nationala "Si eu traiesc sanatos!" - SETS, care are ca obiective, pe o perioada de 5 ani, sa contribuie activ la prevenirea obezitatii infantile in randul copiilor cu varsta pana la 12 ani si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare holistica: minte, trup, spirit.
  • Miscarea SETS are la baza metodologiile EPODE, si a reunit o alianta de valori nationala, 22 de parteneri institutionali, organizatii cum ar fi: Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Neamt, Cluj si Timisoara, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Facultatile de Educatie Fizica si Sport din Cluj si Timisoara, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Federatia Romalimenta prin cinci companii membre, Carrefour.
  • De la lansare, in luna martie 2011, si pana in prezent, peste 116.340 de elevi din ciclul primar din 253 de scoli din Bucuresti, Roman si Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice si peste 300.000 de membri ai familiilor, 2 milioane - public larg, au avut acces la informatii despre beneficiile alimentatiei echilibrate, activitatilor fizice zilnice, sportului in general, despre igiena si valori morale. Toti elevii primesc anual gratuit carti educationale, in baza carora sunt sustinute lectii de catre invatatori, in cadrul orelor extracurriculare.

Fundatia PRAIS a organizat pentru 170 de elevi din Bucuresti si Cluj-Napoca, implicati activ in miscarea nationala "Si eu traiesc sanatos!" - SETS, o expeditie cu tema "Descoperiti piramida alimentara!", gazduita cu generozitate de 7 magazine Carrefour, cu ocazia Saptamanii Sanatatii, organizata de lantul de magazine la nivel national in 2015.

Operațiunea ghiozdane pentru boboci

Cu ocazia inceperii fiecarui an scolar, Carrefour Romania ofera aproximativ 45.000 de pachete cu rechizite, penare, dulciuri si alte surprize copiilor de clasa 1 din cele 17 orase in care este prezent cu hipermarketuri.

Inca din prima zi de scoala, echipele Carrefour pornesc incarcate cu cadouri si ghiozdane pentru a-i surprinde pe cei mici intr-una dintre cele mai emotionante zile din viata lor.

Proiectul se desfasoara cu acordul si sprijinul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si al Inspectoratelor Scolare Judetene.

Ajutor umanitar in caz de urgenta

Ianuarie 2014 – Carrefour Romania a donat peste 3.900 kg de alimente pentru sinistatii din zonele afectate de viscol si ninsori abundente prin urmatorii colaboratori: Fundatia Mereu Aproape, Jandarmeria Romana si Kanal D.

Septembrie 2013 - Carrefour Romania a fost una dintre primele companii care au ajutat persoanele afectate de inundatiile din judetul Galati, oferind paturi, alimente greu perisabile, ulei si apa sinistratilor din localitatea Cudalbi, ale caror gospodarii au fost distruse de ploile abundente din prima parte a lunii septembrie.

Fundatia Carrefour a donat aproximativ 15.000 de euro pentru a ajuta persoanele care au inregistrat cele e mai mari daune sa isi refaca viata. Donatia, constand plite cu gaz, vase si detergenti a fost facuta in beneficiul direct al aproximativ 1000 de oameni.

Februarie 2012 - O echipa de angajati Carrefour Buzau a adus alinare sinistratilor din judet prin oferirea de apa si alimente persoaneor afectate de inundatiile masive de la inceputul lunii februarie.

Alte organizatii partenere: Fundatia Renasterea, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si Salvati Copiii Romania.