Evenimente

Start obiceiuri sănătoase, stop risipă!, un eveniment la a treia ediție, de Ziua Mondială a Alimentației

București, 16.10.2020, Asociația Zâmbetul Îngerilor

Ziua Internatională a Alimentației, declarată de către Adunarea Generală a ONU, se sărbătorește în fiecare an în peste 150 de țări, pe 16 octombrie. Această zi are ca scop creşterea gradului de conştientizare asupra situației privind alimentaţia la nivel mondial, cât și pentru solidarizarea în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei. Asociația Zâmbetul Îngerilor (A.Z.I), alături de Carrefour România, continuă tradiția și, pentru al treilea an consecutiv, marchează această zi cu un eveniment sub umbrela Start obiceiuri sănătoase, stop risipă!, ce își propune să atragă atenția asupra alimentației sănătoase, precum și a combaterii risipei alimentare.

În acest an, acțiunea se desfășoară în contextul celui mai nou proiect umanitar susținut de Asociația Zâmbetul Îngerilor și sprijinit de Carrefour, „Supa Comunitară – Toată lumea la masă!”, un proiect inițiat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bucuresti, prin care se oferă acces la o masă caldă zilnică pentru persoane din categorii sociale vulnerabile. Astfel, pensionarii cu pensia sub 1000 de lei, persoanele fără adăpost, copiii din familiile defavorizate, însoțiți de reprezentantul legal sau orice alta persoana vulnerabila, pot servi, zilnic, o masă caldă, fara depunerea niciunui document.

Astăzi, de Ziua Internațională a Alimentației, suntem alături de această cauză lăudabilă, SUPA COMUNITARĂ - TOATA LUMEA LA MASĂ! care va transforma visul unei mese calde al unor persoane din medii vulnerabile, într-o normalitate. Directia de Asistență Socială a Municipiului Bucuresti a implementat de curând acest program, iar, noi cei de la Asociația Zâmbetul Îngerilor ne-am alăturat cu drag. Astăzi, persoanele care se află într-o situație de dificultate medicală, socială sau economică pot beneficia la ora prânzului, de o masă caldă, proaspătă și delicioasă, mai exact 2 feluri de mâncare preparate din produse donate de Carrefour Romania”, a declarat Irina Mohora – Președintele Asociației Zâmbetul Îngerilor.

Conform unui studiu Eurostat, România este în topul primelor 10 țări la nivel european atunci când vine vorba de risipa alimentară. Cu toate că îndeplinesc condițiile de consum, peste 6.000 de tone de alimente ajung în fiecare zi la gunoi, conform aceluiași studiu.

Prin filosofia globală Carrefour, Act For Food, ne dorim să oferim generațiilor actuale accesul la o alimentație mai sănătoasă și posibilitatea ca azi să se hrănească mai bine ca ieri. Aceasta implică și o atenție sporită către malnutriție, aproape un paradox în contextul risipei alimentare. Credem că doar împreună, autorități, companii, ONG-uri și consumator, putem adresa 2 obiective importante: reducerea risipei alimentare și promovarea unei alimentații sănătoase prin acțiuni zilnice, concrete și prin educație alimentară” a spus Anca Damour, Membru în Comitetul Executiv al Carrefour România. 

Supa Comunitară – Toată lumea la masă este un proiect ce oferă zilnic hrană pentru peste 150 de beneficiari, la punctul de distribuție din Șoseaua Viilor nr. 44, Sector 5, București.

Asociația Zâmbetul Îngerilor derulează încă din 2013 programe îndreptate spre minimizarea risipei alimentare. Asociația Zâmbetul Îngerilor este singura asociație ce desfășoară prin campania „Sendvișul de la miezul nopții” activitate permanentă, 365 de zile/an. Noapte de noapte, A.Z.I. acționează în 4 puncte de distribuție in București (la Gara de Nord, zona Baicului), Jud. Dâmbovița (Com. Tărtășești) și în Ploiești (Centrul Social de Urgență pentru Persoane fără adăpost Ploiești). În prezent, activitatea A.Z.I. presupune furnizarea zilnică și gratuită de alimente grupului țintă, în puncte fixe, mobile și direct în centre sociale, cămine etc. 

Despre Carrefour +-

În România, grupul Carrefour oferă clienților săi multiple posibilități de a face cumpărături, atât în cele peste 360 de magazine din țară, cât și prin portalul unic www.carrefour.ro și platforma BRINGO, disponibilă gratuit în Google Play și App Store, în 35 de orașe.

Continuând seria inovațiilor, Carrefour a extins serviciul integrat „Casa ta - Self Service”, casa de marcat unde clienții au posibilitatea să scaneze și să plătească singuri, în același loc, produsele cumpărate. Prin aplicația Carrefour, clienții pot scana produsele când le iau de la raft, apoi plătesc la casa de marcat fără a mai trece produsele pe bandă.

Carrefour susține comunitățile în care activează prin programe relevante, astfel că, în 2017, retailerul a lansat, în premieră în România, Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști, prima de acest gen fondată alături de un retailer. Proiectul aduce mai aproape de clienții Carrefour producătorii agricoli români cu produse de calitate și le oferă acestora oportunitatea de a accesa o piață de desfacere sustenabilă.

Ca parte a aceluiași demers strategic, Carrefour a lansat în luna martie 2019 Creștem România BIO, un program național pentru susținerea conversiei fermierilor români la Agricultura BIO și promovarea produselor BIO românești. Programul reprezintă un angajament pe termen lung si a fost deschis oricărui fermier român care a dorit să fie certificat BIO. Scopul este acela de a crea în România un segment puternic de producători certificați BIO, care să poată oferi românilor șansa de a mânca mai bine.

În luna iulie 2019, Carrefour România a lansat “Punem preț pe plastic”, un program de economie circulară adresat reducerii cantității de ambalaje din plastic și introducerii plasticului într-un circuit responsabil, prin reducere, refolosire și reciclare. În cadrul programului, inițiativa Plata cu PET-ul a ajuns în 7 hipermarketuri Carrefour din 6 orașe: București (Băneasa și ParkLake), Constanța, Buzău, Cluj, Oradea și Timișoara. În fiecare oraș, timp de 10 zile, oamenii au putut aduce PET-uri în schimbul fructelor și legumelor provenite de la producători locali. Inițiativa a adunat un număr de 270.000 de PET-uri pentru 64.000 kg fructe și legume românești de sezon.