Educație

Sprijinim educația civică, educația alimentară și despre implementarea unui stil de viață sănătos, cu scopul de a pregăti generațiile tinere pentru un viitor mai bun.

Gust pentru Sănătate

Proiectul „Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase” a debutat în 2022, cu scopul de a-i educa pe adolescenți și părinți cu privire la adoptarea unui stil de viață echilibrat, printr-o abordare holistică, axată pe echilibrul minte - suflet - corp și natură.

În cadrul primei ediții a programului au participat 220 de elevi din 7 școli, din următoarele 5 orașe: București, Craiova, Alba Iulia, Focșani și Botoșani. Aceștia au beneficiat de 250 de sesiuni de nutriție, mindfulness și aerobic, și au avut ocazia de a-și crea propria grădină cu legume și plante aromatice. În plus, în cadrul proiectului au luat parte și familiile elevilor, aproximativ 600 de părinți, bunici și rude apropiate, care au beneficiat de webinarii pe tema obiceiurilor sănătoase. Rolul celor 250 de sesiuni a fost de a dezvolta abilități ale unei vieți echilibrate, printre temele din program numărându-se: diversificarea alimentelor consumate, impactul acestora asupra nivelului de energie, a calității odihnei, corectarea posturii corporale, transformarea mișcării într-un obicei, planificarea timpului și stabilirea de obiective SMART.

În acest an școlar, avem 258 de elevi participanți, din 10 școli din Alba Iulia, Arad, București, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Focșani și Iași, iar în total vor participa la 60 de sesiuni de mișcare și mindfulness și 120 de sesiuni de nutriție.

Gesturi mici pentru practici mari

Gesturi Mici pentru
Practici Mari

Programul reprezintă o evoluție organică a succesului înregistrat de proiectul educațional „Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase şi mese delicioase” în cei 2 ani de activitate. Acesta înglobează, de asemenea, și esența programului emblematic Plata cu PET, lansat de Carrefour România în urma cu 5 ani, cu scopul de a promova obiceiurile de consum responsabile și prietenoase cu mediul înconjurător, care începând cu anul trecut a asigurat tranziția către Sistemul de Garanție - Returnare.

Inițiativele constau în:


  • Completarea sesiunilor educaționale despre echilibrul dintre corp, suflet, minte și natură cu teme de economie circulară.
  • Generarea implicării cadrelor didactice, a copiilor şi a familiilor acestora, precum şi a comunităților din care fac parte într-o competiție de reciclare în urma căreia şcolile participante pot câştiga instalarea de panouri solare.
  • Generarea de economii în bugetele şcolilor câştigătoare, pe care acestea le pot folosi în alte programe de educație.
  • Şcolile de stat participante pot beneficia de premii constând în modalități pasive pentru eficientizarea energetică, care permit investiții proprii ale economiilor realizate în alte programe educaționale pentru sănătatea tinerelor generații.

Împreună pentru o
Lume mai Bună

“Împreună pentru o Lume mai Bună” reprezintă o inițiativă Carrefour România în parteneriat cu Fundația Carrefour în sprijinul Hospice Casa Speranței - organizație care oferă de 30 de ani servicii paliative pentru pacienții cu boli incurabile din România. 

În cadrul proiectului urmărim educarea atât a copiilor care suferă de afecțiuni amenințătoare de viață, cât și a părinților acestora, în legătură cu principiile de hrană sănătoasă, adaptate stării lor de sănătate. Ca parte a acestuia sunt de asemenea organizate sesiuni de plantare de arbuști și pomi fructiferi a căror scop este să reducă izolarea cauzată de boală și să stimuleze participarea activă a copiilor prin urmărirea întregului circuit - de la plante până în farfurie.

Educație pentru Gastronomie Sustenabilă

Educație pentru Gastronomie Sustenabilă

Proiectul “Educație pentru Gastronomie Sustenabilă” este o inițiativă WorldSkills România, derulată cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța și al Carrefour România, care se adresează elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic.

Scopul proiectului este de a crea contextul în care următoarea generație de profesioniști în gastronomie să fie formată după standardele internaționale din domeniu, în acord cu principiile sustenabilității. Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta la nivel național minimum 10 Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate, în care elevii să poată lucra cu profesori aliniați la standardele internaționale din domeniu, să aibă acces la resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie, cu focus pe dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii.

Cum să creștem copii sănătoși

Carrefour România și Asociația KinetoBebe au realizat Ghidul de Nutriție „Cum să creștem copii sănătoși” un demers prin care cei doi parteneri își propun să contribuie la îmbunătățirea obiceiurilor alimentare ale copiilor, pentru a reduce probleme cu impact la nivel național, precum supraponderabilitatea și obezitatea în rândul celor mici.

Ghidul de nutriție a fost elaborat de către o echipa formată din specialiști care acoperă o varietate de domenii: Șerban Damian, medic nutriționist, Irina Drăgan, psiholog, dr. Adina Dumitrescu, psiholog și Iulian Nicolae, kinetoterapeut pediatru.

Ghidul oferă atât informații teoretice, cât și sugestii practice cu privire la cum alegem alimentele pe care le gătim, care este „ritualul” mesei începând cu cele mai fragede vârste, exemple de activități și jocuri psihologice menite să ajute copilul să-și schimbe obiceiurile și să accepte schimbările în ceea ce privește hrana, dar și exemple de activități fizice pe care să le facem în familie, astfel încât să devină rutina preferată a copiilor. Ghidul de Nutritie „Cum să creștem copii sănătoși” poate fi accesat aici

Află mai mult despre...