SFATURI PENTRU SIGURANTA DATELOR TALE 

by Ariciu' Securiciu'

 

 

În ultimii ani, am devenit nedespărțiți de Internet. Anul trecut, în România, s-au înregistrat conexiuni la Internet de pe 5 milioane de dispozitive fixe și de pe mai bine de 20 de milioane de dispozitive mobile.

Da, ai citit bine - avem mai multe conexiuni la net decât populația țării!


Hackerii știu foarte bine acest lucru. Dacă în 2015 marea parte a atacurilor cibernetice vizau calculatoare personale, acest lucru s-a schimbat în 2018, când ținta au devenit mai degrabă telefoanele mobile. Doar anul trecut, numărul de aplicații virusate pentru mobil a crescut cu peste 50%!

Așa că ne-am gândit să venim în sprijinul tău și să-ți împărtășim din experiența noastră.

Fiindcă ai ajuns să ai zeci de conturi online - de la social media și streaming online, până la aplicații bancare - și rar se întâmplă ca cineva să te învețe cum să-ți protejezi datele.


Iar pentru asta te lăsăm pe mâinile prietenului nostru Ariciu’ Securiciu’, un adevărat super-erou care are mereu ac pentru cojocul hackerilor.

 

 

 

10 SFATURI PENTRU SIGURANȚA DATELOR TALE

O campanie pentru Securitatea Informației derulată de Carrefour România.

 



1. Alege o parolă puternică


Alege o parola puternica!

Hackerii știu foarte bine acest lucru. Dacă în 2015 marea parte a atacurilor cibernetice vizau calculatoare personale, acest lucru s-a schimbat în 2018, când ținta au devenit mai degrabă telefoanele mobile. Doar anul trecut, numărul de aplicații virusate pentru mobil a crescut cu peste 50%!

 



2. Păstrează parolele doar pentru tine


Alege o parola puternica!

Unele lucruri sunt cu adevărat personale, așa că asigură-te că rămân doar la tine. Cele mai multe fraude pe Internet se fac mai ușor decât ai crede: hackerii îți pot cere direct informațiile tale importante precum parolele, prefăcându-se că sunt persoane autorizate. Nu uita: parola ta e ca periuța de dinți - nu împrumuți nimănui și încerci să o schimbi cât mai des.

 



3. Alege parole diferite pentru fiecare cont


Alege o parola puternica!

În ziua de azi, ajungi să-ți faci câte un cont pentru aproape fiecare serviciu online sau aplicație mobilă. Și pentru că nu ai niciodată garanția securității 100%, nu refolosi o singură parolă pentru mai multe conturi. În felul acesta, dacă ți-a fost spart contul de Facebook, spre exemplu, aplicația ta de Home Banking va rămâne în continuare în siguranță. Dacă ți-e teamă că o să uiți vreo parolă, poți alege una favorită la care să-i adaugi câte un element specific pentru fiecare platformă.

 



4. Ferește-te de mesaje suspecte


Alege o parola puternica!

Încercarea hoților virtuali de a te păcăli pentru a le oferi informațiile tale importante se numește „phishing”. Știm că sună amuzant, dar nu e deloc de glumă atunci când constați că ți-au fost retrași bani de pe card. Așa că nu da curs niciodată email-urilor și solicitărilor suspecte prin care ți se cer date personale (date bancare, parole, întrebări de securitate sau altele).

 



5. Atenție la permisiunile aplicațiilor


Alege o parola puternica!

Atunci când instalezi o aplicație pe mobil, verifică ce anume accesează din telefonul tău (agenda, microfonul, pozele etc.). Sistemele de operare mai noi îți permit să blochezi accesul aplicațiilor la diverse funcții ale smartphone-ului, în funcție de preferințele tale. Spre exemplu, poți interzice aplicației Facebook să-ți acceseze agenda pentru a prelua numerele de telefon ale cunoștințelor. În plus, asigură-te că instalezi doar aplicații din magazinele oficiale (App Store, Google Play).

 



6. Instalează un antivirus


Alege o parola puternica!

Un device nu e complet fără un antivirus, fie că e mobil, tabletă sau laptop. Iar vestea bună e că poți găsi o mulțime de astfel de programe complet gratuite. Așa că ferește-te de bătăi de cap și ia-ți din start un antivirus, în caz că nu ai deja. Dacă ți se pare că nu te pricepi, apelează la o cunoștință care să te ajute cu instalarea unui antivirus.

 



7. Atenție la rețelele wireless publice


Alege o parola puternica!

Rețelele de Internet wireless fără parolă sunt deliciul hackerilor, deci rezervă-le doar pentru operațiuni simple și browsing ocazional. Nu face plăți cu cardul și nu introduce parole atunci când ai o conexiune la o rețea publică, pentru că aceste rețele nu sunt protejate deloc. Dacă ai un plan avantajos de date pe mobil, folosește-l mai degrabă pe acesta sau transformă-ți smartphone-ul într-un hotspot wireless.

 



8. Efectuează back-up periodic


Alege o parola puternica!

Atunci când ai date importante salvate pe mobil sau tabletă, efectuează periodic un back-up sau transferă manual fișierele și pe un calculator. Evită să păstrezi informații confidențiale pe telefon, fiindcă se pot pierde ușor. Dacă pozele și filmele din telefon sunt de mare preț pentru tine, activează-ți un serviciu de back-up prin cloud. Google Photos este un astfel de serviciu, 100% gratuit și cu spațiu de stocare nelimitat.

 



9. Activează funcția Find My Phone


Alege o parola puternica!

Nu degeaba sunt „smart”! Majoritatea telefoanelor de astăzi îți permit, prin sistemele Google (Android) sau Apple, să le găsești în caz de furt sau pierdere, să le blochezi sau să ștergi de la distanță datele sensibile din ele. Intră la setările de securitate ale telefonului tău și activează funcția de pe acum, ca să te ferești de emoții.

 



10. Actualizează software-ul la timp


Alege o parola puternica!

Sunt într-adevăr sâcâitoare reminder-urile repetate despre update-uri, dar cea mai recentă versiune a programelor e mereu cea mai sigură. Pe mobil, când ești notificat cu privire la o nouă versiune a sistemului de operare, ține minte că update-ul nu durează mult și adesea se poate efectua peste noapte. Acordă un scurt moment pentru a te asigura că datele tale sunt protejate.

Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!