De unde vine gustul autentic de la țară al fructelor și legumelor?
Să fie tradiție? Să fie răbdarea de a urma legile naturii? Sau un fel anume de a face lucrurile?
Am vrut să fim noi cei care găsesc răspunsul.
Și l-am găsit odată cu Grădina Noastră, programul nostru de agricultură cu fermieri locali.
Prin el, ne-am propus să aducem mai aproape de noi toți beneficiile agriculturii farm-to-fork - precum prospețimea,
livrarea rapidă, dar și produsele cu gust autentic și să punem pe mesele românilor fructe și legume crescute și îngrijite pe pâmântul nostru.
Iar mai nou, prin acest program, ne-am mai propus să mai punem ceva pe mesele românilor: și o gamă cât mai variată de legume & fructe bio.
Fără îngrășăminte, erbicide, pesticide.
În tot acest proces, ne-am ghidat după aceleași valori pe care le-am avut de la început: de a sprijini fermierii locali și de a face pași importanți în conversia către "o agricultură cât mai curată și mai prietenoasă cu mediul.
O altă valoare importantă? Să facem pași importanți în conversia către o agricultură cât mai prietenoasă cu mediul. De-asta avem o nouă cooperativă dedicată producției ecologice, Grădina Noastră Bio. Aici: energia și resursele naturale sunt folosite responsabil, e păstrată biodiversitatea, e îmbunătățită fertilitatea solului și e păstrată calitatea apei.
Rămâne de a aduce la raft fructe și legume crescute cât mai curat, la noi la țară, de agricultori autentici.
În România, între 25-30% dintre legumele și fructele consumate sunt de import. Vrem să schimbăm asta și să punem în lumină potențialul enorm al sectorului legumicol din România.
Dar pentru a face un prim pas către o schimbare în bine, a fost nevoie să punem la punct un întreg ecosistem: de la producători, autorități, camere de comerț, ONG-uri și așa mai departe.
Cooperativele noastre sunt prima expresie a acestei inițiative. Am început cu cea de la Vărăști, am continuat cu cea de la Zarand, crescând în același timp alte 10 cooperative: Brezoaele, Însurăței, Fierbinți, Tg. Secuiesc, Ostrov, Huși, Voinești, Malu Spart.
Cea mai recentă? Grădina Noastră Bio, dedicată agriculturii bio.
Cu programul Grădina noastră, închidem un cerc al încrederii între fermieri-magazine-cumpărători.
Alocăm un responsabil de proiect fiecărei cooperative înscrise în program, le asigurăm fermierilor controlul de calitate, distribuția și vânzarea în magazine, un contract ferm pe termen lung, dar și sprijin pe toată perioada producției. Pentru ca ei să facă ce știu mai bine, iar noi să ne bucurăm la raft de fructele și legumele cu gust autentic românesc.
Scurt istoric: de la un fost program
la o cooperativă pe bune
În trecut? Un program național de conversie la agricultura ecologică,
implementat de noi împreună cu Ecocert România, numit Creștem România Bio.
În prezent? O cooperativă reală, Grădina Noastră Bio.
Pașii făcuți atunci?
am susținut activ, între 1 și 3 ani, fiecare agricultor înscris pentru a deveni producător bio;
începând cu anul al doilea, am oferit produselor agricultorului o etichetă care specifica
faptul că producătorul se afla în procesul de conversie;
la finalul conversiei, produsele au primit certificarea internațională și eticheta BIO;
am preluat costurile de certificare și am oferit consiliere în ceea ce privește
procedurile de depundere a dosarului de conversie.
Pașii făcuți acum?
multe pregătiri pentru primele livrări în magazine din noua cooperativă bio. Din iunie 2025.
în linie cu strategia Act for Food de a face alimentația sănătoasă accesibila tuturor, toate produsele BIO
din magazinele Carrefour sunt disponibile la prețuri dintre cele mai avantajoase
5 familii de producători locali care își desfășoară activitatea pe o suprafață totală de 10 hectare, dintre care 1.2 hectare sunt în solarii și 8.8 hectare în câmp deschis.
Dovlecei, castraveți, ardei iute, dovleac plăcintar, salată, verdeață. Toate bio.
Toate sunt cultivate de ei în solarii și în câmp
deschis, iar noi le transportăm și le punem în cel
mai scurt timp pe raft. Așa, oamenii se bucură de ele proaspete și pline de nutrienți.
E o zonă ideală pentru producția bio. Bifează: soluri fertile, condiții climatice propice și resurse de apă suficiente.
5 familii adunate la un loc să facă hrană bună, crescută cu mâinile lor.
Verdeață, dovlecei, dovleci de copt pentru
plăcinte sau pentru Halloween, vinete,
castraveți, căpșune, pere, roșii și ardei.
Cu gust bun, de-al nostru, românesc.
Toate sunt cultivate de ei în solarii și în câmp
deschis, iar noi le transportăm și le punem în cel
mai scurt timp pe raft. Așa, oamenii se bucură de ele proaspete și pline de nutrienți.
Ce i-a convins? Pământul bun și roditor.
Și asta ne bucură tare.
La fel de tare ne bucură că putem să aducem în magazinele noastre din zona Bucureștiului cât mai multe feluri de fructe și legume de țară, crescute curat. Din ce în ce mai des.
Le suntem recunoscători!
Cooperativa numără în prezent 5 entități
înscrise în program.
Este o zonă recunoscută atât intern și internațional pentru cartoful timpuriu, dar și pentru producția de varză. Solul caracteristic zonei (nisipo-lutos) crește calitatea produselor. În prezent, se cultivă aproximativ 45 de hectare de cartof și 35- 40 hectare de varză, cu producție de 2300 tone de cartof și 1800-2000 tone de varză.
Cu sprijinul Carrefour, în toate etapele producției. Planificăm producția împreună cu fiecare fermier, ne oferim expertiza în respectarea normelor de calitate legale, și ne angajăm să preluăm toată producția cooperativei.
Solul și temperatura din sudul României determină o calitate foarte bună a produsului, de la formă, la maturare și gust.
Cooperativa cuprinde 5 familii de agricultori cu tradiție, din Târgul Secuiesc. În timpul campaniei de recoltare, când treaba crește, li se alătură la treabă alți 25 de lucrători sezonieri.
Se lucrează cu grijă 89,61 ha. În mai mult de jumătate cresc cartofi, iar în restul suprafeței sunt culturile din rotație: grâu, rapiță, porumb și lucernă.
Membrii cooperativei vând în comun toată producția obținută spre Carrefour, la un preț care ulterior le creează noi posibilități de extindere. În planuri de viitor, aceștia își dezvoltă întreprinderi individuale, angajează personal din zonă și cresc posibilități de muncă pentru vecinii lor.
Încă de pe timpuri, îndeletnicirea de a crește cartofi s-a înfiripat în muncile oamenilor din depresiunea Târgului Secuiesc. Solul fertil, bogat în nutrienți, face ca recoltele să fie bogate an de an.
Cooperativa este compusă din 5 membri fondatori, 3 societăți comerciale și 2 persoane fizice. Are 27 de angajați permanenți și 42 de zilieri cu normă întreagă, tot timpul anului (mai puțin decembrie și ianuarie).
Pe o suprafață de 57 de hectare se produc struguri de masă, iar pe alte 7 se produc fructe: cireșe, caise și nectarine.
Prin colaborare cu Carrefour Romania, scopul cooperativei este de a asocia cât mai mulți producători din zonă și a dezvolta agricultura locală. Încet, încet, vrem să încurajăm extinderea culturilor și replantarea suprafețelor abandonate. Ajutăm și noi, prin suport tehnic și prin preluarea producției.
Este recunoscut faptul că pe meleagurile Dobrogei se cultivă struguri și fructe de sute de ani. Primele atestate documentare arată că în aceste zone se cultiva vița de vie încă de pe vremea dacilor.
Cooperativa este înființată de 2 familii, ce lucrează alături de zilieri locali din împrejurimile Hușilor, aproximativ 9 luni pe an.
Cea mai mare recoltă a Hușilor este de struguri de masă, adunați de pe 30 ha cultivate. Se cresc și cireșe pe un hectar și prune pe un altul.
Carrefour susține vânzarea producției și dezvoltarea ulterioară a cultivării viței de vie, a prunelor și a cireșelor. Sprijinul merge și către oameni, deoarece cooperativa ajută la crearea de locuri de muncă pentru 10-15 persoane.
Istoria își spune cuvântul: Huși este supranumit „Orașul dintre vii", recunoscut fiind pentru cultivarea strugurilor de peste 200 ani.
Cooperativa este înființată de 2 familii, ce lucrează alături de zilieri locali din împrejurimile Hușilor, aproximativ 9 luni pe an.
Cea mai mare recoltă a Hușilor este de struguri de masă, adunați de pe 30 ha cultivate. Se cresc și cireșe pe un hectar și prune pe un altul.
Carrefour susține vânzarea producției și dezvoltarea ulterioară a cultivării viței de vie, a prunelor și a cireșelor. Sprijinul merge și către oameni, deoarece cooperativa ajută la crearea de locuri de muncă pentru 10-15 persoane.
Istoria își spune cuvântul: Huși este supranumit „Orașul dintre vii", recunoscut fiind pentru cultivarea strugurilor de peste 200 ani.
Cooperativa din Voinești are șapte membri și doi angajați permanenți, care se ocupă cu pomicultura.
Strângem recolte de pe aproximativ 78 de hectare, pe care cresc mere - aprox. 50ha, prune pe 10ha, pere și cireșe - pe alte câte 9ha fiecare.
Prin suportul Carrefour oferit la nivel de organizare și planificare a producției la cote optime, pentru a se asigura un flux constant de distrubuție către magazine a fructelor obținute, fără risipă și pierdere.
Istoria merelor de Voinești a început în anul 1950, odată cu înființarea Stațiunii de Cercetare și Producție Pomicolă de aici. În urma unui studiu de mediu, acest loc îndeplinea toate condițiile climaterice pentru recolte anuale foarte bogate.