Legume și fructe cu gust ca odinioară, crescute în spiritul autentic de la țară



Manifest

De unde vine gustul autentic de la țară al fructelor și legumelor?
Să fie tradiție? Să fie răbdarea de a urma legile naturii? Sau un fel anume de a face lucrurile?
Am vrut să fim noi cei care găsesc răspunsul.
Și l-am găsit odată cu Grădina Noastră, programul Carrefour de agricultură cu fermieri locali. Ne-am propus să aducem mai aproape de noi toți beneficiile agriculturii farm-to-fork - precum prospețimea, livrarea rapidă, dar și produsele cu gust autentic și să punem pe mesele românilor fructe și legume crescute și îngrijite pe pâmântul nostru.


Valorile noastre

În tot acest proces, ne-am ghidat după aceleași valori pe care le-am avut de la început: de a sprijini fermierii locali și de a face pași importanți în conversia către o agricultură cât mai curată și mai prietenoasă cu mediul.



Misiunea noastră

Rămâne de a aduce la raft fructe și legume crescute cât mai curat, la noi la țară, de agricultori autentici.
În România, între 25-30% dintre legumele și fructele consumate sunt de import. Vrem să schimbăm asta și să punem în lumină potențialul enorm al sectorului legumicol din România.
Dar pentru a face un prim pas către o schimbare în bine, a fost nevoie să punem la punct un întreg ecosistem: de la producători, autorități, camere de comerț, ONG-uri și așa mai departe.
Cooperativele noastre sunt prima expresie a acestei inițiative. Am început cu cea de la Vărăști, am continuat cu cea de la Zarand, crescând în același timp alte 8 cooperative: Brezoaele, Însurăței, Fierbinți, Tg. Secuiesc, Beiuș, Ostrov, Huși și cea mai recentă, Voinești.

Cu programul Grădina noastră, închidem un cerc al încrederii între fermieri-magazine-cumpărători.
Alocăm un responsabil de proiect fiecărei cooperative înscrise în program, le asigurăm fermierilor controlul de calitate, distribuția și vânzarea în magazine, un contract ferm pe termen lung, dar și sprijin pe toată perioada producției. Pentru ca ei să facă ce știu mai bine, iar noi să ne bucurăm la raft de fructele și legumele cu gust autentic românesc.

harta

Grădina Noastră are de acum
10 cooperative în toată țara.

Și tot continuă să crească.

harta

Grădina Noastră are de acum
10 cooperative în toată țara.

Și tot continuă să crească.

Cooperativa
Fierbinți

Cine produce

În cooperativa din Fierbinți sunt trei familii care se ocupă de cultivarea legumelor. Lor, li se adaugă zilieri localnici, aproximativ 6 luni/an.


Ce se produce

Pe un hectar de solarii și 22ha de câmp, se cultivă legume: roșii, ardei, castraveți, dovlecei; și culturi mari, de porumb și grâu.

Cum se produce

Carrefour asigură piața de desfacere pentru recolta cooperativei, un lucru esențial pentru dezvoltarea agriculturii din zonă. Cooperativa ajută comunitatea locală prin locuri de muncă sezoniere și oferă un model de business de urmat pentru celelalte familii de agricultori.


De ce aici

Ne-am propus să ducem povestea agriculturii din Fierbinți mai departe. Culturile de acum au o istorie de peste 13 ani, iar roadele sunt culese din abundență datorită cunoștințelor de lucru al pământului, acumulate din generație în generație.

Cooperativa
Tg. Secuiesc

Cine produce

Cooperativa cuprinde 5 familii de agricultori cu tradiție, din Târgul Secuiesc. În timpul campaniei de recoltare, când treaba crește, li se alătură la treabă alți 25 de lucrători sezonieri.


Ce se produce

Se lucrează cu grijă 89,61 ha. În mai mult de jumătate cresc cartofi, iar în restul suprafeței sunt culturile din rotație: grâu, rapiță, porumb și lucernă.

Cum se produce

Membrii cooperativei vând în comun toată producția obținută spre Carrefour, la un preț care ulterior le creează noi posibilități de extindere. În planuri de viitor, aceștia își dezvoltă întreprinderi individuale, angajează personal din zonă și cresc posibilități de muncă pentru vecinii lor.


De ce aici

Încă de pe timpuri, îndeletnicirea de a crește cartofi s-a înfiripat în muncile oamenilor din depresiunea Târgului Secuiesc. Solul fertil, bogat în nutrienți, face ca recoltele să fie bogate an de an.

Cooperativa
Beiuș

Cine produce

6 familii de agricultori fac parte din Cooperativa Grădina Noastră din Beiuș. Mai exact, este formată din 3 societăți comerciale și 3 persoane fizice, cărora li se adaugă 2 angajați cu normă întreagă și zilieri, în număr variat.


Ce se produce

Cooperativei din Beiuș îi sunt specifice fructele de pădure. Suprafețele cultivate sunt: 1 hectar căpșuni, 1.2 ha zmeură, 0.7 ha coacăze roșii și 1 ha de afine.

Cum se produce

Asociații își pun recoltele la comun și le dau spre Carrefour în mod integral, pentru a fi vândute în magazine. Această colaborare ajută creșterea vânzărilor de fructe din culturile locale și sprijină comunitatea prin oportunități de dezvoltare și noi locuri de muncă.


De ce aici

Depresiunea Beiușului este cunoscută pentru solul fertil și bogat nutritiv, lucru care se vede cel mai bine în roadele bogate ce sunt recoltate de aici.

Cooperativa
Ostrov

Cine produce

Cooperativa este compusă din 5 membri fondatori, 3 societăți comerciale și 2 persoane fizice. Are 27 de angajați permanenți și 42 de zilieri cu normă întreagă, tot timpul anului (mai puțin decembrie și ianuarie).


Ce se produce

Pe o suprafață de 57 de hectare se produc struguri de masă, iar pe alte 7 se produc fructe: cireșe, caise și nectarine.

Cum se produce

Prin colaborare cu Carrefour Romania, scopul cooperativei este de a asocia cât mai mulți producători din zonă și a dezvolta agricultura locală. Încet, încet, vrem să încurajăm extinderea culturilor și replantarea suprafețelor abandonate. Ajutăm și noi, prin suport tehnic și prin preluarea producției.


De ce aici

Este recunoscut faptul că pe meleagurile Dobrogei se cultivă struguri și fructe de sute de ani. Primele atestate documentare arată că în aceste zone se cultiva vița de vie încă de pe vremea dacilor.

Cooperativa
Huși

Cine produce

Cooperativa este înființată de 2 familii, ce lucrează alături de zilieri locali din împrejurimile Hușilor, aproximativ 9 luni pe an.


Ce se produce

Cea mai mare recoltă a Hușilor este de struguri de masă, adunați de pe 30 ha cultivate. Se cresc și cireșe pe un hectar și prune pe un altul.

Cum se produce

Carrefour susține vânzarea producției și dezvoltarea ulterioară a cultivării viței de vie, a prunelor și a cireșelor. Sprijinul merge și către oameni, deoarece cooperativa ajută la crearea de locuri de muncă pentru 10-15 persoane.


De ce aici

Istoria își spune cuvântul: Huși este supranumit „Orașul dintre vii", recunoscut fiind pentru cultivarea strugurilor de peste 200 ani.

Cooperativa
Voinești

Cine produce

Cooperativa din Voinești are șapte membri și doi angajați permanenți, care se ocupă cu pomicultura.


Ce se produce

Strângem recolte de pe aproximativ 78 de hectare, pe care cresc mere - aprox. 50ha, prune pe 10ha, pere și cireșe - pe alte câte 9ha fiecare.

Cum se produce

Prin suportul Carrefour oferit la nivel de organizare și planificare a producției la cote optime, se asigura un flux constant de distrubuție a fructelor obtinute către magazine fără risipă și pierdere.


De ce aici

Istoria merelor de Voinești a început în anul 1950, odată cu înființarea Stațiunii de Cercetare și Producție Pomicolă Voinești. În urma unui studiu de mediu, acest loc îndeplinea toate condițiile climaterice pentru recolte anuale foarte bogate.

Alte cooperative

Cooperativa Brezoaele


Am format Cooperativa Brezoaele prin asociere cu o afacere de familie din localitate, ce a început cu 4-5 generații în urmă.

Aici, este o zonă recunoscută atât intern și internațional pentru cartoful timpuriu, dar și pentru producția de varză. Solul caracteristic zonei, nisipos și lutos, asigură toate condițiile pentru o recoltă ideală.

În prezent, cultivăm aproximativ 45 de hectare de cartof și 35- 40 hectare de varză, cu producție de 2300 tone de cartof și 1800-2000 tone de varză.


Cooperativa Însurăței


În localitatea Însurăței, cultura de pepene a devenit de referință. Aici, alături de familia Costea ce ne este parteneră, cultivăm pepeni în cel mai potrivit sol cu putință.

Pe aproximativ 70 de hectare, producem între 60 – 80 tone/ha de varietăți de soiuri de pepene verde, pepene cu pată neagră, pepene cu puțini sâmburi, pepene cu miez galben, pepene Charlestone, pepene Galia și pepene Raymond. Solul nisipos și soiurile potrivite ne ajută să avem atât timpurietate, cât și producții stabile pe toată perioada sezonului.


Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști


Aici a început povestea noastră. Vărăștiul, situat în județul Giurgiu, este un bazin legumicol cu tradiție, iar asta se datorează în primul rând experienței transmise din generație în generație a producătorilor locali. Alături de ei, în 2017 am pus bazele unui proiect-premieră la nivel internațional: prima cooperativă agricolă fondată de un retailer.

Legumele culese la Vărăști ajung la raft în București în mai puțin de 12 ore, iar în alte orașe în cel mult 24 de ore.


Cooperativa Grădinile Noastre din Zarand


A doua cooperativă crescută de Carrefour, Cooperativa din Zarand are ca membri fondatori 7 mici producători din comuna Zarand și alte comune din apropierea Aradului. Situată într-o zonă renumită pentru bazinele legumicole ce produc fructe și legume de calitate, în Cooperativă cresc varză, vinete, ardei, roșii, salată, castraveți, ceapă, leuștean, mărar, pătrunjel, mere, dovleac, dovlecel și rădăcinoase ce deservesc rețeaua de magazine Carrefour din Transilvania.