Grija pentru mediu

Lupta impotriva poluarii si a risipirii resurselor naturale fac parte din angajamentul Carrefour pentru o dezvoltare sustenabila atat in Romania, cat si in restul tarilor in care suntem prezenti. Actiunile de protejare a mediului implica atat proiectele de responsabilizare a clientilor si angajatilor, cat si cele de imbunatatire a operatiunilor sediului si a magazinelor pentru a asigura viitor cat mai verde generatiilor viitoare.

Proiecte si parteneri:

Folosim pungi 100% biodegradabile si compostabile:

Produsă în colaborare cu un furnizor român, din amidon de porumb și imprimat cu cerneală non-toxică pe bază de soia.

Punga este în întregime compostabilă, în centre de compostare sau în sisteme de compostare la domiciliu. Timpul de compostare variază în funcţie de temperatură și umiditate și poate dura între 1 și 6 luni în funcţie de mixul de compost și fluctuaţa temperaturii/umidităţii.

Două tipuri de pungă: capacitate de 5 kg și de 7 kg.

Protejam mediul recicland echipamentele folosite:

Carrefour România s-a alăturat programului naţional anual, dezvoltat de Ateliere fără Frontiere prin care companiile și ONG-urile responsabile donează echipamentele IT uzate, pentru a fi reciclate și recondiționate, urmând să fie apoi oferite celor care au nevoie de ele.

Deșeurile electrice și electronice (DEEE) sunt colectate, testate și reutilizate în cadrul atelierului Reconect, fiind transformate în echipamente IT funcţionale și alocate către organizații non-guvernamentale, grădiniţe, muzee, biblioteci de stat și instituţii sociale, pentru proiecte de educaţie și incluziune din toată România.

Cultivăm solidaritatea:

Deșeurile alimentare care nu sunt colectate selectiv și ajung la depozitele de gunoi produc gaze cu efect de seră și poluează solurile și pânzele freatice.

Carrefour a dezvoltat în parteneriat cu Asociaţia Ateliere Fără Frontiere proiectul bio&co din dorinţa de a demonstra că producţia și consumul responsabil pot contribui la diminuarea impactului negativ al poluării și distrugerii biodiversităţii, de a reduce risipa alimentară.

Întinsă pe o suprafaţă de 4 hectare, Bio&co este o fermă pentru producţe agricolă certificată bio, membră a reţelei Cocagne (120 ferme de legumicultură BIO în Franţa), situată în Ciocănari, judeţul Dâmboviţa și totodată o întreprindere socială de insereţe, care angajează persoane din grupuri vulnerabile.

În cadrul proiectului, deșeurile alimentare vegetale (preponderent fructe și legume perimate), provenite din hipermarketurile Carrefour din București și din o serie de lanţuri hoteliere partenere, sunt colectate, triate și transformate în compost, cu care se fertilizează această fermă.

Peste 80 de varietăţi de legume și fructe BIO cultivate în Bio&co, utilizând îngrășământul natural, sunt distribuite apoi săptămânal, direct către consumatorii abonaţi.

Proiectul reușește să creeze o comunitate bazată pe respect, încredere și solidaritate, aducând laolaltă reintegrarea socială, producţia de alimente sănătoase, revalorificarea deșeurilor și educaţia pentru o viaţă sustenabilă.