Ce este rezoluția unui monitor

Ce este rezoluția unui monitor și ce înseamnă 720p, 1080p, 1440p, 2k, 4k și 8k?

 

Chiar dacă jargonul tehnic te intimidează, iar niște termeni precum rezoluție 4k și rezoluție HD sau Full HD îți îngreunează alegerea unui nou televizor, computer ori smartphone, să știi că lucrurile nu sunt atât de complicate cum se arată la prima vedere. E suficient să înțelegi principiile de bază ale felului în care imaginile pot fi afișate pe monitoare, ca să te orientezi printre diferitele tipuri de rezoluții și să iei o decizie bună. 

 

Îți explicăm mai jos ce este rezoluția unui monitor și ce înseamnă fiecare dintre misterioasele numere care se referă la această caracteristică a imaginilor digitale.

Ce înseamnă rezoluția monitorului?

Orice imagine digitală este formată din unități de bază numite pixeli. Cu cât are mai mulți pixeli, cu atât imaginea afișată pe monitor este mai clară și mai detaliată. 

 

Rezoluția  reprezintă dimensiunile imaginilor afișate, măsurate în pixeli. 

 

Hai să luăm drept exemplu rezoluția standard actuală pentru televiziune, streaming video și smartphone-uri: full HD-ul, cunoscut și ca 1080p. Un televizor full HD, adică unul al cărui ecran are rezoluția 1920 x 1080, afișează imagini formate din 2.073.600 pixeli (1920 de pixeli pe lungime x 1080 de pixeli pe lățime). Numărul pare impresionant, comparativ cu un ecran HD, care afișează doar 921.600 pixeli, dar se poate și mai bine: există ecrane care afișează de 8 ori mai mulți pixeli decât cel din exemplul nostru. Acestea sunt ecranele cu rezoluție 8K, cea mai mare la momentul actual. 

 

Calitatea imaginii nu depinde, însă, doar de rezoluție, ci și de dimensiunea monitorului ori ecranului. Dacă cei peste două milioane de pixeli din exemplul nostru sunt răspândiți pe un ecran mai mare, imaginea afișată nu va fi la fel de clară și detaliată precum una formată din același număr de pixeli concentrați pe un ecran mai mic. 

 

 

 

Densitatea pixelilor (măsurată în ppi = pixels per inch) este, așadar, o altă caracteristică importantă a unui ecran, care trebuie corelată cu rezoluția imaginii. Cu cât densitatea este mai mare, cu atât imaginea are o calitate mai bună, dar să știi că, de la o anumită valoare încolo, ochiul uman nu mai este capabil să detecteze diferențe în densitatea pixelilor. La o densitate de 110 ppi imaginile sunt suficient de clare și nu ești nevoit nici să le ajustezi mărimea pentru a putea distinge detaliile sau, în cazul monitoarelor de calculator, textul. 

Care sunt cele mai întâlnite rezoluții video?

Rezoluție 720p (HD, HD Ready, Standard HD, 1280  x 720)

Imaginile cu rezoluția 720p sunt formate din 921.600 pixeli. Este cea mai mică rezoluție High Definition și este suficientă dacă ai nevoie de un televizor la care să urmărești doar canalele de televiziune ori filmele redate în format 720p. Cele mai multe televizoare HD disponibile astăzi au o rezoluție puțin mai mare decât standardul HD 1280 x 720, și anume 1366 x 768. 

 

Rezoluție 1080p (Full HD, FHD, 1920 x 1080)

Imaginile cu rezoluția 1080p sunt formate din 2.073.600 pixeli. Un televizor Full HD afișează imagini cu o calitate de două ori mai bună decât unul HD. Diferența este evidentă, iar prețul să știi că este deseori chiar mai mic decât al dispozitivelor HD. 

 

Rezoluție 1440p (QHD, WQHD, 2560 x 1440)

O imagine cu rezoluția 1440p este formată din 3.686.400 pixeli, ceea ce înseamnă exact de 4 ori mai mult decât în cazul rezoluției de 720p. De aici vine și abrevierea QHD (Quad HD = Cvadruplu HD). Aceasta este rezoluția standard pentru monitoarele, televizoarele și smartphone-urile high-end. 

 

Rezoluție 2K (2048 x 1080)

Numărul 2K (cca. 2000) se referă la dimensiunea orizontală a imaginii (lungimea acesteia). Rezoluția de acest tip este specifică proiectoarelor din industria cinematografică, însă termenul 2K este deseori asimilat rezoluției QHD, cu toate că dimensiunile celor două tipuri de imagini sunt diferite. Televizoarele sau monitoarele comercializate ca având rezoluția 2K au o rezoluție reală de 1440p. 

 

 

Rezoluție 4K (Ultra HD, UHD, 4K UHD, 3840 x 2160)

Imaginile cu rezoluția 4K sunt formate din 8.294.000 pixeli, adică exact de 4 ori mai mult decât în cazul rezoluției Full HD 1080p. Numărul 4K (cca. 4000) se mai poate referi și la dimensiunea aproximativă orizontală a imaginii. Un televizor 4k oferă o imagine de o claritate impecabilă. Prețurile dispozitivelor cu rezoluție 4k au scăzut dramatic în 2014 și se preconizează că, până în 2020, mai mult de jumătate din consumatorii casnici din SUA își vor înlocui televizoarele vechi cu unele Ultra HD. 

 

Rezoluție 8K (8K UHD, 4320p, 7680 x 4320)

Imaginile cu rezoluția 8K sunt formate din 33.177.600 pixeli. Tehnologia care oferă imagini 8K este cea mai nouă, în prezent lucrându-se la integrarea acesteia în televizoare și monitoare de calculator. Ecranele cu rezoluție 4320p pot afișa imagini cu detalii colorate și atât de bine definite, încât trezesc experiențe senzoriale foarte puternice. Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care e util să le știi despre rezoluțiile monitoarelor și ecranelor. Înarmează-te cu informațiile de mai sus înainte să pornești în căutarea unui nou televizor sau calculator și îți va fi mult mai ușor să faci o alegere potrivită pentru nevoile tale. 

 

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!