Idei de petreceri pentru copii în funcție de vârstă

Idei de petreceri pentru copii în funcție de vârstă

 

Petrecerile pentru copii funcționează după niște seturi de reguli foarte diferite față de cele implicate în aniversările adulților și, ca și cum nu ar fi fost de-ajuns, se deosebesc și între ele, în funcție de vârsta sărbătoriților. Faptul că ai reușit să organizezi o petrecere excelentă când copilul tău avea un anișor nu înseamnă că vei putea repeta experiența în același mod și peste cinci sau șase ani. 

 

Dacă vrei să organizezi niște reuniuni aniversare reușite de fiecare dată, trebuie să te înarmezi cu suficiente idei de petreceri pentru copii în funcție de vârstă și, bineînțeles, pe măsură ce trec anii, să ții din ce în ce mai mult cont de preferințele fetiței sau băiețelului tău. 

 

Găsești în acest articol cele mai importante reguli de urmat când celebrezi acasă aniversarea copilului și cele mai originale idei pentru petreceri de copii de 5 ani, 8 ani și 10 ani din care să te inspiri la momentul potrivit. 

 

Idei de petreceri pentru copii de 5 ani

La 5 ani, copiii adoră să se joace împreună, așa că n-ar fi rău să pregătești câteva activități inedite de grup: 

 

 

  • De-a supereroii

 

Pregătește niște măști de carton și materiale pentru pictat, în așa fel încât fiecare invitat să-și creeze o mască de supererou și, după aceea, să-și testeze abilitățile într-un joc de darts cu țintă velcro cu scai sau rotind cercul de hula-hoop în jurul taliei. 

 

 

  • Vânătoare de comori

 

Fă o listă cu jocuri, jucării și diverse obiecte surpriză ascunse prin casă, dă-le copiilor un termen limită, oferă-le câteva indicii ca să faci totul și mai palpitant și provoacă-i să găsească cele mai multe comori. 

 

 

  • Pictură pe față

 

Sigur că poți apela la ajutorul animatorilor de petreceri pentru copii care se pricep să-i picteze pe cei mici pe față, dar e și mai amuzant când îi implici direct pe ei. Pregătește vopsea nontoxică, specială pentru pictura pe față, în mai multe culori, suficiente pensule și lasă-i pe copii să-și pună imaginația la încercare sau imprimă câteva șabloane cu desene. 

Idei de petreceri pentru copii de 8 ani

 

 

  • Învârte sticla

 

Nu, nu e cu sărutat, ci cu deschis cadouri și nu trebuie să fie neapărat cu o sticlă, ci o poți înlocui cu o sabie de pirat sau cu o baghetă magică. Copiii se așază în cerc, ținând cadourile, iar sărbătoritul învârte obiectul aflat în centru și deschide cadoul copilului spre care acesta arată când se oprește.  

  • Ghicește cine sunt

 

Scrie pe post-it-uri numele unor personaje de desene animate ori filme pentru copii, animale sau obiecte, în așa fel încât fiecare copil să aibă câte una. Dacă petrecerea are o temă anume, ține cont de aceasta când stabilești ce scrii pe bilețele. Împăturește-le, pentru ca micuții să nu vadă ce scrie pe ele când le extrag din bol, fă un pas în spatele lor și arată bilețelul tras celorlalți copii. Acum, copilul care a tras bilețelul trebuie să încerce să ghicească ce scrie pe hârtie punându-le celorlalți copii întrebări la care să poată răspunde doar prin da sau nu.  

  • Ștafeta cu baloane

 

Pentru acest joc trebuie să umfli mai multe baloane, mai multe chiar decât numărul copiilor invitați, și să pregătești două cutii mari în care să pui un număr egal de baloane. Copiii trebuie să se împartă în două echipe și să se alinieze la o oarecare distanță față de cutii. După ce se dă startul jocului, primii concurenți trebuie să ia câte un balon din coș și să îl spargă fără să folosească niciun obiect ascuțit, nici măcar dinții. După fiecare balon spart se predă ștafeta următorului concurent din tabăra sa, iar echipa care termină prima baloanele din cutie câștigă.

 

Idei de petreceri pentru copii de 10 ani

 

 

  • La cinema

 

Instalează un proiector și pregătește un mic stand cu sucuri, un aparat de făcut popcorn și boluri pentru popcorn alături, tăvi cu hot-dogs sau aperitive preparate de tine, de unde copiii se vor putea aproviziona pentru film cu gustările preferate. Ține cont de recomandarea sărbătoritului sau sărbătoritei când alegi filmul pe care îl vei proiecta, pentru că altfel vei avea de-a face cu o gașcă de copiii nemulțumiți. Această idee este potrivită atât pentru petrecerile mixte, cât și pentru cele doar cu băieți sau doar cu fetițe. 

 

Petrecere în pijamale

La 10 ani, fetițele abia așteaptă să dea sau să participe la o petrecere în pijamale. Pregătește jocuri de societate, seturi de manichiură cu abțibilduri colorate de pus pe unghii și suficientă folie de aluminiu, pentru că vei avea nevoie de ea dacă organizezi o paradă de modă. Fetițele își vor putea crea din folie tot felul de piese vestimentare, de la rochițe la curele și tiare. Și băieții ar putea fi interesați de o petrecere în pijamale, mai ales dacă îi ispitești cu posibilitatea de a-și pregăti singuri pizza. Nu vorbim despre gătit aluatul de la zero, ci e suficient să le pui la dispoziție blaturi semipreparate și elementele necesare pentru topping (brânză pentru pizza deja rasă, amestec de condimente pentru pizza, sos de roșii pentru pizza, și alte ingrediente). 

 

Reguli pentru o petrecere de copii reușită 

 

 

  • Ce tip de activități pregătești pentru petrecere

 

Pregătește întotdeauna activități corespunzătoare vârstei copiilor care vor participa la petrecere și jucării potrivite atât vârstei, cât și spațiului în care se desfășoară petrecerea. De exemplu, la o petrecere pentru copii de 2 ani nu sunt recomandate jocurile de grup cu reguli complicate, ci activitățile senzoriale, care îi îmbie să-și folosească mâinile și nu-i lasă să se plictisească. Dacă sărbătoritul e născut vara și organizezi în curte o petrecere pentru copii de 6 sau 7 ani, pune-le micuților la dispoziție jucării pentru exterior, precum o trambulină cu plasă de protecție. 

 

 

  • Câți copiii trebuie să inviți la petrecere

 

Nu există un număr standard de invitați la o petrecere pentru copii, pentru că diferă în funcție de vârsta sărbătoritului, de cât de apropiat este de colegii de clasă, de spațiul disponibil. Abia pe la 2 ani copiii încep să-și facă prieteni, așa că la petrecerea de 1 an poți invita doar câteva persoane apropiate ție, rude și prieteni. O petrecere pentru un copil de 9 ani poate fi mai dificil de gestionat, mai ales dacă cel mic vrea să invite nu doar toată clasa, ci și copiii din vecini, plus pe cei cu care s-a împrietenit la cursurile de dans, pictură sau înot. 

 

Unii părinți invită un număr de copii egal cu vârsta pe care o împlinește sărbătoritul plus unu, alții preferă să dea două petreceri (una la care să vină colegii de clasă, alta la care vor fi invitate rudele). Mai poți da o petrecere doar pentru băieței sau doar pentru fetițe, mai ales dacă cel mic nu vrea să invite membri ai sexului opus. 

 

 

  • Cât trebuie să dureze petrecerea pentru copii

 

Alege o oră și o zi potrivită pentru toți copiii invitați. Cel mai bine ar fi să organizezi petrecerea în weekend, în jurul orelor 13-14, pentru ca cei mici să nu fie prea obosiți. Durata petrecerii depinde, de asemenea, de vârsta invitaților, dar și de activitățile plănuite. Dacă e vorba despre copii mici, sub 4-5 ani, atunci petrecerea n-ar trebui să depășească 2 ore, poate 2 ½ ore dacă servești, pe lângă tort, și gustări de tip finger foods. Pentru cei mai măricei durata petrecerii poate fi de 3-3 ½ ore și, deja la 13-14 ani distracția se poate prelungi până la 4 ore. Dacă inviți animatori, ține cont și de durata programului acestora. Inspiră-te din exemplele de idei de petreceri pentru copii în funcție de vârstă de mai sus și nu uita că cel mai important lucru pentru cel mic este să-i fii alături de ziua lui. 

 

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!