Toaletarea pisicilor - Cum ingrijesti corect blana felinei tale

Toaletarea pisicilor - Cum îngrijești corect blana felinei tale

Pisicile sunt animale foarte curate, care se simt bine doar într-un mediu plăcut și îngrijit. Adoră să se spele singure și multe petrec minute în șir făcând asta, însă uneori au nevoie și de puțin ajutor din partea noastră. În special felinele cu blană lungă trebuie să beneficieze de un adevărat ritual de îngrijire, ca să fie mereu curate. 

Există și pisici care nu suportă să fie spălate și periate, iar dacă ești în situația asta ar trebui să ceri ajutorul unui veterinar sau specialist în toaletarea animalelor. Iată ce trebuie să știi despre îngrijirea blănii pisicilor.

Perierea pisicii

Orice pisică ar trebui să fie periată periodic, pentru că acest procedeu ajută la îndepărtarea părului căzut și este și un masaj plăcut. Pentru a peria pisica poți folosi o mănușă specială, dotată cu perie, sau diferite modele de pieptene sau perii speciale. 

Dacă nu știi ce să alegi, cere sfatul unui specialist de la un Petshop, pentru că peria ar trebui aleasă în funcție de lungimea părului pisicii. Mai ales pisicile cu blană lungă trebuie să fie periate, pentru că altfel părul lor se va încurca. În plus, riscă să înghită mult păr și să facă în stomac ghemotoace de blană, ceea ce le va afecta digestia.

În timp ce perii pisica, poți observa dacă există eventuale probleme de sănătate la nivelul pielii. Tot astfel poți vedea dacă au apărut căpușe sau purici în blană. În acest caz, trebuie să folosești imediat o soluție specială antiparazitară pentru pisici. Aceste soluții trebuie aplicate și preventiv, chiar dacă pisica nu iese afară din casă. Pisicile cu blană lungă trebuie periate zilnic, iar cele cu păr mai scurt pot fi periate doar o dată sau de două ori pe săptămână - ceva mai des în perioada de năpârlire.

Momentele în care perii blana pisicii trebuie să fie relaxante și plăcute. Ai grijă să piepteni felina pe tot corpul, inclusiv pe coadă, picioare și în zonele mai greu accesibile. Dacă pisica nu pare încântată de acest ritual, nu este bine să o forțezi. Poți recurge la un truc simplu: perie pe rând doar câte o parte a corpului, cât timp pisica este relaxată, apoi oprește-te și reia procedura atunci când felina este din nou liniștită, poate chiar atunci când doarme. 

Dacă pisica are pielea mai sensibilă, poți folosi o perie mai moale. O altă soluție eficientă este să-i oferi pisicii câte o recompensă gustoasă după fiecare ședință de toaletare, ca să fie astfel mai cooperantă. Ar fi bine să faci asta încă de când este pui, ca să se învețe cu regulile și beneficiile ritualului de toaletare.

În cazul în care observi că s-ar format noduri în blană, încearcă să le desfaci ușor, cu un pieptene, sau să le tai cu foarfeca. Nu încerca tu să tunzi complet pisica, pentru că este o procedură destul de dificilă. Dacă vrei să o tunzi, mergi cu ea la un centru specializat în toaletarea felinelor, ca să se ocupe de ea un profesionist.

Dacă blana felinei este lipsită de strălucire, ar putea fi o problemă legată de nutriție. Discută cu un veterinar, care îți va recomanda cele mai potrivite produse pentru hrană pisicii. Fiecare animal are nevoie diferite, iar uneori pisicile trebuie să consume produse speciale, care conțin mai multe vitamine sau proteine. Respectă indicațiile medicului și cumpără pentru pisica ta numai alimentele pe care ți le recomandă.

Îmbăierea pisicii

În mod normal, pisicile nu au nevoie să li se facă baie, pentru să se curăță singure, lingându-se. Uneori însă, dacă sunt foarte murdare sau intră în contact cu anumite substanțe care miros urât, este bine să fie spălate. Nu este însă un mister că pisicile urăsc de obicei apa, prin urmare îmbăierea va fi o experiență extrem de stresantă. Dacă vrei să-i faci baie pisicii tale și nu vrei să apelezi la un specialist, atunci trebuie să știi câteva reguli stricte pentru îmbăierea unei feline. 

În primul rând, trebuie să folosești un șampon special pentru pisici. Ca și în cazul cosmeticelor pentru oameni, poți găsi produse speciale pentru pisicile care au pielea foarte uscată, spre exemplu. Prin urmare, asigură-te că ai cumpărat produsele de baie potrivite pentru pisica ta!

Există și șampoane speciale împotriva puricilor, căpușelor, unele recomandate în perioada de năpârlire sau pentru prevenirea formării de ghemotoace de păr. Nu folosi niciodată produse cosmetice pentru oameni sau pentru câini, pentru că acestea pot fi chiar periculoase dacă sunt utilizate la o pisică.

O alternativă eficientă și mai simplă la baia clasică în cadă este folosirea unor șervețele umede speciale pentru curățarea pisicilor. În acest fel nu va trebui să utilizezi apă, iar șervețelele vor ajunge fără probleme chiar și în zonele mai greu accesibile. Poți folosi aceste șervețele și ocazional, dacă pisica se murdărește într-o anumită zonă și trebuie curățată doar local. Aceste produse nu trebuie folosite însă prea des, pentru că pot usca pielea felinei. Ideal ar fi să alegi cosmetice cu ingrediente naturale, care nu conțin substanțe chimice.

Acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoști ca să poți îngriji blana pisicii tale așa cum trebuie. Nu ezita să ceri ajutorul sau sfatul unui specialist, dacă simți că este nevoie.

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!