Cum scoti petele de cafea?

Cum scoți petele de cafea de pe orice suprafață

 

Petele de cafea sunt nelipsite de pe hainele, tapițeria, covoarele, mobilierul și chiar pereții iubitorilor acestei băuturi care promite, în fiecare dimineață, o minte trează și o dispoziție bună. Cafeaua nu ține cont de faptul că porți cel mai bun costum sau rochia preferată – un pas greșit, o mână tremurândă sau o simplă picătură ce se prelinge pe marginea cănii sunt suficiente pentru a produce un mic dezastru. Sigur, un termos cu capac poate împiedica stropii de cafea să se împrăștie care încotro atunci când te grăbești către birou sau când conduci, dar nici măcar acesta nu-ți garantează un aspect imaculat. 

 

Adevărul e că, dacă îți place să bei cafea, vei întâlni de-a lungul vieții o mulțime de pete: pete de cafea mai vechi sau mai proaspete, mai mici sau mai mari, mai mult sau mai puțin încăpățânate. Nu-ți rămâne altceva de făcut decât să înveți să scoți petele de cafea de pe diverse suprafețe, iar cu asta te putem ajuta noi. 

 

Cum scoți petele de cafea de pe țesături

Cum scoți petele proaspete de cafea 

Cum scoți petele uscate de cafea 

Cum scapi de petele de cafea de pe covor

Cu ce scoți petele de cafea de pe perete și alte suprafețe dure

Cum scoți urmele de cafea de pe cănile și ceștile din porțelan

 

Cum scoți petele de cafea de pe țesături

Cel mai simplu remediu pentru a scoate orice pată de cafea de pe o țesătură este s-o clătești bine cu apă rece, apoi să aplici puțin detergent lichid și să-l lași să acționeze câteva minute. 

 

Dacă ai stropit tapițeria canapelei cu cafea, tamponează pata cu un prosop de hârtie (nu freca niciodată petele umede, pentru ca lichidul să nu se impregneze și mai adânc în țesătură). Pulverizează pe urma de cafea o soluție pentru îndepărtat pete care acționează eficient atât pe materialele albe, cât și pe cele colorate, sau prepară o soluție dintr-o parte oțet și 2 părți apă, toarn-o într-un recipient cu pulverizator

 

Dacă ți-ai pătat blugii cu cafea, prepară o soluție de oțet alb diluat în apă rece și aplic-o pe pată cu o cârpă albă sau cu un burete. Las-o câteva minute, apoi tamponează ușor cu o lavetă uscată și spală blugii în mașina automată, ca de obicei. 

 

Cum scoți petele proaspete de cafea 

Dacă tocmai ți-ai pătat cămașa albă cu cafea, trebuie să acționezi cât mai rapid, fie că ești acasă sau la restaurant. Cafeaua poate fi înlăturată mult mai ușor din fibra materialului atâta vreme cât nu apucă să se usuce. 

 

Cel mai bine e să clătești imediat țesătura sub jet de apă rece, iar dacă nu ai posibilitatea să faci asta, presară sare pe pată și las-o să pătrundă în fibră. După câteva minute poți îndepărta sarea cu un șervet sau un prosop de hârtie și, chiar dacă pata nu o să dispară ca prin minune, cel puțin nu va mai fi atât de vizibilă și nici nu se va întinde. Dacă nu ai nici sare la îndemână, încearcă să tamponezi imediat pata cu un șervețel umezit cu puțină apă minerală. 

 

Cum scoți petele uscate de cafea 

Dacă petele de cafea sunt vechi sau uscate, freacă-le cu un detergent cu enzime, apoi înmoaie țesătura în apă rece pentru 30 de minute. Pune țesătura în mașina de spălat și, dacă la sfârșitul ciclului de spălare pata e încă vizibilă, freac-o din nou cu detergent și las-o 15 minute în apă rece, apoi limpezește-o și cheamă artileria grea: ori folosești o soluție pentru îndepărtarea petelor, ori faci o pastă din 3 părți borax și 1 parte apă. Aplică soluția pentru pete sau pasta de borax pe pată, las-o să acționeze 30 de minute, apoi limpezește și, eventual, continuă procedeul până când pata de cafea dispare complet. 

 

Ca să scoți de pe haine niște pete de cafea uscate poți folosi și bicarbonat de sodiu. Fă o pastă din puțină apă amestecată cu bicarbonat de sodiu și aplică pe pată. Lasă să acționeze câteva minute, limpezește cu puțină apă rece și repetă procesul dacă urma de cafea persistă. 

 

Cum scapi de petele de cafea de pe covor

Folosește o lavetă uscată ca să scoți cât mai mult lichid din covor – prin tamponare, nu prin frecare. Toarnă peste pată puțină apă minerală sau apă plată rece, apoi tamponează din nou. Aplică puțin șampon pentru covoare, urmând instrucțiunile producătorului. 

 

Nu e recomandat să folosești detergent de rufe pentru a scoate petele de cafea de pe covoare, pentru că udarea în exces duce la degradarea țesăturii. Nici remediul tradițional cu amestec de oțet și apă nu este eficient pentru curățarea covoarelor, pentru că nu reușește să disloce toate particulele de murdărie. 

 

Totuși, dacă nu ai la îndemână un șampon special pentru covoare, poți încerca alte două metode de scos pata de cafea:

 

  • Aplică spumă de ras pe pată și freacă puțin cu o periuță de dinți veche, apoi clătește cu apă rece de la robinet sau cu apă minerală și tamponează cu o lavetă uscată.
  • Fă o soluție din 3 părți borax și 1 parte apă caldă, apoi aplic-o pe pată și las-o să se usuce. Aspiră cu peria aspiratorului, clătește cu apă rece de la robinet ori cu apă minerală și tamponează cu o lavetă uscată. 

 

Cu ce scoți petele de cafea de pe perete și alte suprafețe dure

Petele de cafea de pe perete strică tot farmecul decorului, dar dacă ai avut inspirația să folosești vopsea lavabilă, e suficient să tamponezi pata cu o cârpă umedă și să ștergi apoi peretele cu o cârpă uscată. Petele de cafea de pe un perete alb pot dispărea dacă le tamponezi ușor cu o cârpă pe care ai turnat puțin înălbitor. Altfel, urmele de cafea de pe pereți se pot curăța și dacă le freci ușor cu o perie moale și puțin detergent de vase. 

 

Petele de cafea de pe marmura albă se pot înlătura ștergând locul respectiv cu un tampon înmuiat în apă oxigenată în care s-a dizolvat puțină sare de bucătărie.

 

 

Petele proaspete de cafea de pe mobila din lemn pot fi șterse imediat cu o lavetă din microfibră. Dacă lichidul a pătruns în fibra lemnului, pune pe pată o linguriță de oțet alb și lasă să acționeze 1 minut, apoi șterge cu un prosop de hârtie și redă-i strălucirea pulverizând puțin spray pentru lemn

 

Petele de cafea de pe piatra naturală se îndepărtează prin frecare cu o perie aspră și o soluție de apă cu detergent. Limpezește și lasă să se usuce. 

 

Cum scoți urmele de cafea de pe cănile și ceștile din porțelan

Știi foarte bine cât de încăpățânate sunt petele de cafea din interiorul cănilor și ceștilor. Oricât le-ai spăla cu detergentul tău obișnuit de vase, tot nu dispar. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să-ți înlocuiești vesela, ci doar că trebuie să recurgi la niște soluții alternative de îndepărtare a petelor: oțetul alb, berea și ajutorul nostru de nădejde, bicarbonatul de sodiu. 

 

Toarnă în cănile cu urme de cafea oțet alb sau bere și lasă lichidele să acționeze aproximativ 2 ore, apoi spală-le ca de obicei. Dacă petele se încăpățânează, umezește un burete de vase și înmoaie-l în puțin bicarbonat de sodiu, apoi freacă ceașca până când dispare orice urrmă de cafea. 

 

Urmele de cafea nu sunt permanente, așa că nu renunța chiar dacă ai încercat o metodă și nu a funcționat. Poți să scoți petele de cafea de pe orice suprafață; important este să știi că ai la dispoziție atât produse de curățare speciale, cât și remedii tradiționale, ce implică produse pe care sigur le ai în casă. 

 

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!