Cum cureți cafetiera sau filtrul de cafea?

Cum scoți petele de cafea de pe orice suprafață

Sursa foto: https://unsplash.com/s/photos/coffee

 

Pentru iubitorii de cafea, o zi proastă începe imediat ce papilele gustative observă ceva schimbat la băutura lor preferată, cum ar fi un gust prea amar sau un miros de plastic apărut brusc. Unii dau vina pe boabe și schimbă imediat marca, alții se grăbesc să înlocuiască filtrul de cafea cu unul nou. 

 

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci când cafeaua ta la filtru începe să aibă un gust neplăcut este să-ți amintești când ai curățat ultima dată cafetiera. Nu ne referim doar la clătirea sau înlocuirea filtrului, ci la o dezinfectare si decalcifiere ca la carte a aparatului de cafea, în care să fie implicate și niște soluții de curățare eficiente. Acum câteva luni sau poate chiar… niciodată? 

 

Dar dacă ți-am spune că filtrul de cafea este, alături de buretele de spălat vase, în topul locurilor preferate de bacterii din locuința ta? Cel puțin una din două cafetiere conține urme de mucegai, iar în unele aparate de cafea se pot dezvolta bacterii coliforme, arată rezultatele unui studiu din 2011 al organizației internaționale în domeniul sănătății publice NSF. Stai liniștit, nu ai de ce să te uiți amenințător la cafetiera ta. E suficient să urmezi sfaturile noastre și să speli regulat carafa, coșul filtrului și sita sau filtrul permanent, iar o dată la două-trei luni sau ori de câte ori cafeaua capătă un gust neplăcut, să cureți depozitele minerale și depunerile de mucegai din interiorul filtrului.

 

Cu ce se curăță cafetiera - Instrucțiuni de întreținere

 

 • După fiecare utilizare a unei cafetiere e bine să speli vasul de sticlă, coșul filtrului și sita pentru cafea. Înainte să faci asta, asigură-te că aparatul de cafea este stins, scos din priză și rece. 

 

 • Scoate coșul de filtrare, sita și vasul de sticlă și spală-le sub jet de apă caldă, cu o cantitate mică de detergent blând. Le poți pune și în mașina de spălat, pe raftul superior. Nu folosi detergenți abrazivi sau perii de sârmă pentru a le curăța. 

 

 • După ce ai spălat vasul, coșul de filtrare și filtrul permanent, șterge-le cu un prosop de hârtie înainte de a le monta înapoi în cafetieră.

 

 • Folosește o lavetă moale și un detergent blând pentru a curăța exteriorul cafetierei. 

 

Cu ce se curăță calcarul din filtrul de cafea

 

 • Depozitele de calcar din cafetieră ar trebui curățate cel puțin o dată la trei luni. Dacă apa de la robinet este dură sau dacă folosești de mai multe ori pe zi aparatul, va trebui să cureți filtrul de cafea chiar și mai des. 

 

 • Citește instrucțiunile cafetierei tale înainte de începe detartrajul. Filtrele de cafea neprogramabile se pot curăța cu o soluție specială (decalcificator) sau cu soluții de apă și oțet ori suc de lămâie. 

 

 • Umple carafa de sticlă cu o parte oțet alb și trei părți apă rece. Dacă nu vrei să folosești oțet pentru decalcifierea aparatului de cafea, poți prepara o soluție din 4 linguri de sare de lămâie la 1 litru de apă. 

 

 • Toarnă soluția de apă și oțet în rezervorul cafetierei. Nu trebuie să adaugi cafea în filtru. 

 

 • Pornește aparatul și lasă să ruleze prin aparat o cantitate de lichid corespunzătoare unei căni mari. Oprește aparatul și lasă soluția să acționeze 15 sau chiar 30 de minute. 

 

 • Pornește din nou aparatul și lasă să ruleze prin el și restul amestecului de apă și oțet. 

 

 • Spală carafa de sticlă și filtrul permanent sub jet de apă rece.

 

 • Umple rezervorul filtrului cu apă rece, pornește aparatul și lasă apa să efectueze un circuit. Repetă acest pas de 3-4 ori sau până când dispare mirosul de oțet. 

 

Cum se înlătură calcarul din cafetiera digitală

 

 • Dacă ai o cafetieră digitală cu funcție de curățare automată, decalcifierea devine floare la ureche. Urmează instrucțiunile aparatului tău pentru a fi sigur că folosești o soluție de curățare adecvată. 

 

 • Ciclul de curățare automată va dura circa o oră, dar după ce umpli rezervorul filtrului cu soluția recomandată și apeși butonul de curățare, tu nu mai trebuie să faci nimic. Când se termină ciclul de curățare, golește carafa și spal-o, împreună cu sita, sub jet de apă rece. 

 

 • Umple rezervorul filtrului cu apă rece, pornește aparatul și lasă apa să efectueze un circuit. Repetă acest pas de 3-4 ori sau până când dispare mirosul de oțet. 

 

Gata, acum cafetiera ta e pregătită să-ți prepare multe cești de cafea aromată și delicioasă. Asta, bineînțeles, dacă nu uiți s-o cureți așa cum ți-am arătat, ori de câte ori este nevoie. 

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!