Sterilizarea biberoanelor

Sterilizarea biberoanelor - Cum se face corect

Sterilizarea biberoanelor este necesară pentru a proteja sistemul imunitar în formare al bebelușilor de expunerea la diverși agenți patogeni periculoși. Se dezbat multe aspecte legate de subiectul sterilizării biberoanelor pe diverse forumuri pentru mămici (unele consideră că e suficient să le sterilizeze de câteva ori pe săptămână, altele preferă să le sterilizeze înainte de fiecare folosire, unele le fierb, altele le pun în sterilizator), însă mai toată lumea cade de acord asupra unui lucru: sterilizarea biberoanelor este vitală pentru sănătatea bebelușilor, cel puțin în primul an de viață. 

 

Laptele este un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor, iar biberoanele nesterilizate pot fi o sursă de infecții pentru bebeluși. Microorganismele cu cel mai mare risc sunt Salmonella și Cronobacter sakazakii (denumită Enterobacter sakazakii înainte de 2007). Focarele de infecție cu C. Sakazakii au fost atribuite echipamentului utilizat pentru prepararea formulei de lapte praf, iar bacteria se pare că se dezvoltă foarte bine pe suprafețele folosite de obicei în alimentația sugarilor, precum latexul, siliconul și oțelul inoxidabil. C. Sakazakii și alte microorganisme periculoase pot forma un biofilm (un agregat aderent de microorganisme) pe astfel de suprafețe, de aceea este foarte important ca toate biberoanele, tetinele, suzetele, inelele gingivale și vasele dedicate hrănirii bebelușului să fie curățate și sterilizate înainte de folosire. 

 

Cum pregătești biberoanele pentru sterilizare

E recomandat să speli biberoanele și accesoriile acestora înainte ca laptele să se usuce, deci cât mai curând după utilizare. 

Folosește apă caldă și detergent pentru biberoane (are o formulă specială, ce permite îndepărtarea completă de pe suprafețe și este total inofensivă pentru copii) și o perie pentru biberoane rotativă, ca să poți curăța bine interiorul recipientelor. Curăță foarte bine și tetina, inelul tetinei și capacul. 

Asigură-te că înlături toate resturile de lapte și clătește bine biberoanele în apă curată, plată sau fiartă și răcită, dacă apă este de la robinet. În funcție de producător, unele biberoane pot fi curățate (nu și dezinfectate, atenție!) în mașina de spălat vase. 

Metode de sterilizare a biberoanelor

Sterilizare la abur

Sterilizarea la abur este rapidă și eficientă, pentru care ai nevoie de unul dintre următoarele două tipuri de sterilizatoare

Sterilizatorul pentru microunde este un vas special din plastic de înaltă calitate, rezistent la căldură, pe care îl poți introduce în cuptorul cu microunde, unde apa se încălzește și produce vapori, iar aceștia distrug bacteriile. Urmează instrucțiunile produsului ca să setezi timpul necesar pentru procesul de sterilizare (de obicei durează între 5 și 8 minute). 

Sterilizatorul electric funcționează cu rezistențe de încălzire, însă procesul de sterilizare se bazează tot pe producerea vaporilor de apă. De asemenea, citește instrucțiunile de folosire înainte de utilizare și urmează-le întocmai. 

Atâta vreme cât rămân în interiorul recipientului pentru sterilizare, acoperit cu capac, biberoanele și celelalte accesorii pentru copii vor fi sterile pentru cel mult 24 de ore (verifică specificațiile producătorilor). 

Sterilizare prin fierbere

Umple o oală pe care o folosești exclusiv pentru sterilizarea vaselor și recipientelor bebelușului cu apă și scufundă biberoanele, tetinele și celelalte accesorii, având grijă să fie complet acoperite cu lichid. 

Asigură-te că nu rămân captive bule de aer în interiorul acestora, acoperă oala și adu temperatura apei la punctul de fierbere. Fierbe pentru cel puțin 3 minute și cel mult 10-12 minute. 

Ține oala acoperită până când vrei să folosești biberoanele. Deși nu implică în mod direct un cost suplimentar (nu trebuie să cumperi niciun aparat special), sterilizarea prin fierbere poate deteriora mai rapid tetinele și biberoanele. 

 

Sterilizare chimică sau sterilizare la rece

Sterilizarea la rece presupune prepararea unei soluții de apă și dezinfectant eficient pentru decontaminarea microbiană a obiectelor cu care bebelușul intră în contact. Dezinfectantul poate fi lichid sau pudră și trebuie combinat cu apă în proporțiile specificate pe ambalaj. 

Introdu biberoanele și accesoriile în soluție, lasă dezinfectantul să acționeze (din nou, verifică instrucțiunile pentru că timpul necesar distrugerii bacteriilor poate varia între 30 și 60 de minute). Înaintea imersiei recipientelor și vaselor în soluție, asigură-te că nu au rămas bule de aer în interior. După ce au fost sterilizate, clătește-le bine cu apă plată sau cu apă de la robinet fiartă și răcită. 

După sterilizare, biberoanele trebuie păstrate în sterilizator sau în vasul acoperit cu capac, până la momentul în care ai nevoie de ele. 

Ține minte că nu e suficient să sterilizezi biberonul înainte de a hrăni bebelușul. Suprafața pe care pregătești formula de lapte trebuie să fie curată și dezinfectată, iar mâinile trebuie să fie spălate cu apă și săpun, pentru a reduce riscul contaminării în timp ce prepari hrana.

 

Până când trebuie să sterilizezi biberoanele

Ținând cont de faptul că bebelușii nu au încă un sistem imunitar suficient de puternic și se pot îmbolnăvi ușor, e bine să sterilizezi biberoanele pe tot parcursul primului an de viață. După ce bebe începe să mănânce diversificat, să exploreze casa și să roadă diverse obiecte, cam în jurul vârstei de 6 luni, poți fi tentată să elimini procesul de sterilizare a biberoanelor și vaselor folosite în alimentația micuțului. 

Recomandarea medicilor pediatri este, însă, să continui să le sterilizezi, e drept că nu după/înainte de fiecare utilizare, ca în primele 6 luni, ci mai rar, de 2-3 ori pe săptămână. De asemenea, renunțarea la sterilizarea biberoanelor, vaselor și accesoriilor pentru copii e bine să se facă treptat: elimină mai întâi din proces bolurile și lingurițele si abia la urmă biberoanele și tetinele. 

 

Poți alege oricare dintre metodele de sterilizare a biberoanelor de mai sus sau le poți combina. De exemplu, acasă le poți steriliza prin fierbere, iar când pleci în vacanță poți lua cu tine sterilizatorul electric sau pe cel pentru microunde. Important este să nu ignori sterilizarea biberoanelor, tetinelor, suzetelor și a celorlalte accesorii care ajung în gurița bebelușului, pentru că de aceasta depinde sănătatea micuțului tău. 

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!