Puseuri de crestere la copii

Puseuri de creștere la copii. Ce trebuie să știi despre aceste perioade dificile

Dezvoltarea copiilor nu urmează un grafic stabil, ci include numeroase perioade când au loc puseuri de creștere. În acest interval, copilul trece printr-o creștere accelerată, este mai agitat, nu doarme bine și vrea tot timpul să mănânce. Pentru o mămică aflată la primul copil, aceste momente sunt foarte dificile, pentru că nu știe la ce să se aștepte. Aceste manifestări nu sunt însă un semn că micuțul are probleme, dimpotrivă! El se dezvoltă așa cum este normal. Iată ce trebuie să știi despre puseurile de creștere la copii și cum poți depăși mai ușor aceste perioade dificile.

Ce este un puseu de creștere și când are loc

Un puseu de creștere este o perioadă în care copilul crește mult mai repede ca în restul timpului. Se va înălța, va lua mult în greutate și chiar va dobândi noi aptitudini - va începe să meargă sau să se târască, va spune primele cuvinte. Puseurile de creștere încep de la câteva săptămâni după naștere și continuă periodic, până în perioada adolescenței, inclusiv. Ele nu au loc în momente fixe, dar putem spune cu aproximație că în primul an de viață, un bebeluș trece prin mai multe puseuri de creștere:

  • La 7-10 zile după naștere
  • La 2-3 saptamani
  • La 4-6 saptamani
  • După 3 luni
  • După 4 luni
  • După 6 luni 
  • După 9 luni.

Dacă totuși momentele în care copilul tău are puseuri de creștere nu coincid cu acestea, nu ai de ce să-ți faci griji, pentru că fiecare are ritmul lui de dezvoltare. Este important să discuți cu pediatrul copilului și să te asiguri că evoluția lui este normală și respectă graficul mediu pentru vârsta lui.

Semne ale unui puseu de creștere

Perioada de creștere accelerată este foarte neplăcută și solicitantă pentru copil, dar și pentru părinți și toți cei care îl îngrijesc. În acest interval, cel mai mic va avea probabil următoarele manifestări:

  • Îi va fi mereu foame, nu se va sătura, va refuza hrana și apoi o va cere din nou și tot așa.
  • Nu va dormi bine și va fi foarte obosit sau dimpotrivă, va dormi mai mult ca de obicei.
  • Va fi foarte agitat, plângăcios, „mârâit”, se va purta ca și când nimic nu este pe placul lui.

Ce trebuie să faci în timpul puseurilor de creștere

Pentru că aceste perioade sunt foarte dificile, trebuie să încerci să te odihnești cât poți de bine și tu și cel mic și, dacă este nevoie, să ceri din când în când și ajutor de la familie. 

Ai grija ca micuțul să doarmă aproximativ 10 ore pe noapte, dar și în timpul zilei. Pentru un somn odihnitor, camera lui trebuie să fie mereu curată, aerisită, iar patul să aibă lenjerie de calitate, care să-i țină de cald și să-i ofere tot confortul necesar. Folosește o pernă specială pentru bebeluși, care îi oferă confort și asigură o poziție sănătoasă a capului în timpul somnului. Acest aspect este foarte important mai ales în primele luni de viață.

Schimbă scutecul cât de des este nevoie și alege scutece și produse de igienă care să prevină apariția iritațiilor și să-l mențină uscat cât mai mult timp. În această perioadă, somnul celui mic este mai agitat și poate fi întrerupt chiar și de cel mai mic disconfort.

Desigur, trebuie să ai și grijă de tine! Ieși la plimbare de câte ori ai ocazia, încearcă să dormi cât mai mult și roagă pe cineva să stea câteva ore cu copilul, ca să te poți relaxa puțin. Este bine să ai o dietă echilibrată, care să includă lactate, fructe și legume și nu uita să bei multă apă. Hidratarea este esențială mai ales dacă alăptezi. În acest caz, un ajutor important vei găsi în pernele pentru alăptare, care sunt special concepute pentru a-ți oferi o poziție cât mai comodă atunci când îți hrănești micuțul.

Acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre puseurile de creștere ale unui copil. Discută cu medicul ori de câte ori crezi că este o problemă cu micuțul tău și cere sprijin din partea familiei, ca să primești ajutor măcar în aceste perioade mai dificile.

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!