Prima băiță la bebeluși

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/baby-inside-white-bathtub-with-water-914253/

Ca proaspătă mămică, vrei să faci totul perfect. Ai emoții, chiar dacă te pregătești pentru prima băiță a bebelușului încă de când ai aflat că o să aduci pe lume un copil. Bunicile lui te sfătuiesc să procedezi într-un fel, prietenele în alt fel, iar internetul îți arată zeci de articole cu informații care, de multe ori, se contrazic. Nu-i de mirare că băița bebelușului nou-născut te neliniștește. 

Trebuie să-ți spunem un secret. Nu o să se întâmple nimic rău dacă uiți să-l speli pe bebe sub brațe la prima baie. Micuțul nu o să se supere pe tine și nici măcar nu o să observe. Băița, fie că e prima sau a douăzecea, nu este o probă de olimpiadă, așa că nu trebuie să fie perfectă. Important este să stăpânești bine principalele reguli de siguranță în timpul băii, să-ți urmezi instinctul matern și să faci tot posibilul ca experiența primei băițe să fie plăcută atât pentru puiul tău, cât și pentru tine. 

Ca să-ți ușurăm cât mai mult misiunea, am căutat cele mai pertinente sfaturi despre cum să-i faci prima dată baie lui bebe, și le-am găsit în cea mai vândută carte din lume despre îngrijirea copilului în primul an de viață. Iată ce recomandă Heidi Murkoff, mamă, autoare a unor bestselleruri despre sarcină și parenting și fondatoare a organizației de caritate publică What To Expect pentru educarea mamelor din toată lumea: 

 

Când se face prima baie a bebelușului

 

Bebelușul este gata pentru prima lui baie în cădiță imediat ce se vindecă zona buricului. Până atunci, îl poți spăla cu buretele umed, având grijă să păstrezi ciotul (sau bontul) cordonului ombilical uscat și curat. După ce acesta se usucă și cade singur, vine momentul primei bălăceli. 

 

Dacă la prima încercare micuțul dă semne de nervozitate și nu pare să-i placă deloc băița, poți reveni pentru câteva zile la baia cu buretele umed, înainte să încerci din nou. 

 

Poți îmbăia bebelușul în orice moment al zilei, dar ar fi mai bine să eviți momentele dinainte sau imediat după masă, când micuțul ar putea să nu fie prea cooperant. 

 

Cât de des trebuie să faci baie lui bebe

 

Până când bebelușul va începe să meargă de-a bușilea, nu e nevoie să facă baie de mai mult de două sau trei ori pe săptămână. 

Un ritual lejer de îmbăiere în perioada de început este binevenit, atâta vreme cât îl vei spăla local cu buretele umed la schimbarea scutecelor și după mese, pentru că pielea nou-născutului este hipersensibilă și se poate deshidrata ușor. În plus, așa vă va fi amândurora mai ușor să vă familiarizați cu procedeul. 

 

Ce se pune în cădiță la prima băiță

 

Cel mai bine ar fi să-i faci baie bebelușului în baie sau în bucătărie. Temperatura ambientală trebuie să fie undeva între 24 și 27 de grade Celsius. Asigură-te că ai suficient loc la dispoziție pentru toate lucrurile necesare băii, pentru cădiță și pentru ca tu să te poți mișca liber.

Pune la îndemână următoarele lucruri înainte să dezbraci bebelușul și să pregătești apa pentru băiță:

 • Cadița pentru bebe;
 • Săpun și șampon pentru bebeluși (deși, la primele bai, apa curată este suficientă);
 • Două prosoape pentru bebeluși (unul mare, cu glugă, și unul mic, ca să-l poți șterge cu mișcări mai delicate). Poți folosi o mănușă din bumbac pentru spălat și o pânză subțire ca să acoperi bebelușul în timpul băiței - s-ar putea simți mai în siguranță dacă nu este complet expus.
 • Comprese sterile pentru curățarea ochilor (poți adăuga aici și pompița pentru curățarea nasului și unul sau două bețișoare igienice cu opritor);
 • Scutec și hăinuțe de schimb;
 • Cremă de corp pentru iritațiile de scutec.

Pune apă în cădiță (circa 8 cm, trebuie să fie suficientă pentru ca doar o mică parte a corpului bebelușului să stea în apă). 

Nu adăuga săpun în apă, pentru că îi va usca pielea și nu suplimenta niciodată cantitatea de apă din cădiță când bebelușul e înăuntru, pentru că ar putea surveni schimbări bruște de temperatură. 

Temperatura apei la baia bebelușului trebuie să fie constantă, în jurul valorilor de 37-38 de grade Celsius. Folosește un termometru de baie sau un termometru pentru bebeluși cu care poți măsura atât temperatura celui mic înainte de băiță, ca să te asiguri că totul este în ordine, cât și temperatura apei din cădiță. 

 

Cum îi faci lui bebe prima băiță

 

Înainte să-l pui pe micuț în apă, fă o recapitulare și asigură-te că ai la îndemână toate cele necesare, pentru că nu îl vei lăsa nesupravegheat nici măcar o secundă în timpul băiței. De aceea, cel mai bine ar fi ca la prima baie a lui bebe să participe și tăticul sau o altă persoană cu experiență. 

 1. Pune încet bebelușul în cădiță, vorbind cu el ca să-i arăți că totul este în regulă și ținându-l cu o mână sigură. Susține gâtul și capul cu o mână, suportând copilul într-o poziție ușor înclinată pe spate și spală micuțul cu cealaltă mână. Începe din cele mai curate regiuni ale corpului și încheie cu cele mai murdare.

 

 1. Curăță-i ochișorii cu compresele sterile, câte una pentru fiecare ochi.

 

 1. Spală-i fața, pavilioanele urechilor și gâtul. În zona scutecului și pe mâini poți folosi săpun pentru bebeluși la fiecare băiță, dar pe mâini, gât, picioare și abdomen e mai bine să-l folosești mai rar, ca să nu i se usuce pielea. 

 

 1. Dacă ai folosit săpun, clătește bine bebelușul (poți pune dinainte la îndemână un recipient cu apă curată, la temperatura recomandată, special pentru această etapă).

 

 1. O dată sau de două ori pe săptămână poți folosi șampon pentru bebeluși ca să îl speli pe cap, dar nu e neapărat necesar să faci asta la prima băiță. 

 

 1. Nici prima baie a bebelușului și nici următoarele nu ar trebui să dureze prea mult. Dacă micuțului nu îi place să facă baie, poți reduce timpul până la 5-10 minute. 

 

 1. Scoate bebelușul din apă, tamponează-i pielea cu prosopul, insistând în regiunile unde se formează cute și la încheieturi. 

 

 1. Aplică pe funduleț crema împotriva iritațiilor, pune-i scutecul și continuă uscarea prin tamponare cu prosopul mic pe cap și folosind bețișoarele de urechi cu opritor doar la exteriorul urechilor. Tot acum îi poți face un masaj ușor, ca să vină somnul mai repede. 

 

 1. Îmbracă-l cu hăinuțele curate și gata, ai încheiat cu succes prima băiță a bebelușului tău. 

 

Vezi că până la urmă nu a fost prea greu? Folosește recomandările de mai sus ca ghid pentru prima baie a lui bebe, dar să știi că, în timp, vei perfecționa un ritual de îmbăiere doar al vostru. Succes!

 

Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!