Igiena orală la bebeluși și copii mici

Igiena orală la bebeluși și copii mici - Ce trebuie să știi

Niciodată nu e prea devreme pentru ca cei mici să afle ce presupune o igienă orală corectă. Zâmbetul frumos și deprinderile însușite de la vârste fragede îi vor însoți de-a lungul vieții și vor ușura prevenția problemelor de sănătate orală. În lipsa cabinetelor stomatologice școlare, părinților le revine responsabilitatea de a-și informa corect copiii și de a le asigura o bună igienă dentară încă de când sunt bebeluși. 

 

În rândurile următoare vom răspunde la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre periajul dentar la copii și îți vom arăta cum să menții sănătatea dentară a copilului tău. 

 

Trebuie să speli gingiile bebelușului? 

Chiar dacă lui bebe încă nu i-au apărut dințișorii, trebuie să previi dezvoltarea plăcii bacteriene pe gingii. Pediatrii recomandă ca, imediat după naștere, după fiecare alăptare sau cel puțin de două ori pe zi, să îi ștergi bebelușului gingiile, limba, interiorul obrajilor și planșeul bucal cu o compresă sterilă umezită. 

 

În locul compresei sterile poți folosi o periuță de dinți din silicon, tip degetar, pe care o vei spăla întotdeauna înainte și după fiecare utilizare. În felul acesta vei preveni dezvoltarea bacteriilor și îi vei asigura o igienă bucală corectă. 

 

De la ce vârstă speli bebelușul pe dinți? 

După erupția primilor dinți de lapte poți începe să folosești periuța de dinți cu peri moi și flexibili. Pentru că bebelușul nu știe încă să scuipe, e bine ca pentru început să alegi paste de dinți fără fluor sau cu un conținut foarte mic de fluor (sub 1000 ppm - părți per milion). Pentru unul, doi sau trei dințișori e suficient să pui pe periuța de dinți o cantitate foarte mică de pastă, cam cât un bob de orez. Periajul dentar la bebeluși se face de două ori pe zi.

 

Mai târziu, când micuțul nu mai e bebeluș, are dentiția de lapte completă și învață să scuipe, poți pune mai multă pastă, cam cât un bob de mazăre. Tot acum, adică în jurul vârstei de 3 ani, poți folosi o pastă de dinți cu o concentrație mai mare de fluor. 

Fluorul este esențial pentru igiena dentară, acesta având un rol important în prevenția cariilor. 

 

Când lași copilul să se spele singur pe dinți? 

Până la 3 ani părintele trebuie să se ocupe de periajul dentar al copilului. După aceea, îl vei putea coopta și pe cel mic în munca de spălare a dințișorilor. Alege o periuță de dinți electrică pentru copii, ca să-i fie mai ușor s-o manevreze, și supraveghează-l în timpul acestei delicate operațiuni până când va căpăta dexteritatea și răbdarea necesare pentru a spăla și zonele mai greu accesibile. Învață-l să se spele pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara. 

 

Cam de la 7 ani încolo copilul se va putea spăla singur pe dinți, fără supraveghere, dar tot va trebui să-l verifici de fiecare dată. Cei mici au tendința să scurteze timpul dedicat periajului dentar până la 1 minut sau chiar mai puțin și deseori sar peste zonele din spatele cavității bucale, spălând doar dinții din față, cei care se văd.

De la ce vârstă trebuie să duci copilul la dentist?

Încă de la apariția primului dinte, copilul trebuie să urmeze un program regulat de vizite la medicul stomatolog. Nu aștepta să aibă toți dinții de lapte ca să îl duci la cabinet și în niciun caz nu aștepta prima carie. Pe de o parte, dacă se obișnuiește de mic cu scaunul stomatologului și cu vizitele la cabinet, copilul va înțelege că este ceva normal și va păstra acest obicei și în viața de adult. Pe de altă parte, medicul stomatolog poate preîntâmpina apariția eventualelor anomalii dentare. 

 

În plus, e posibil ca cel mic, chiar dacă este reticent în a urma sfaturile mamei de îngrijire a dinților, să fie mai receptiv la recomandările pedodontului (medicul stomatolog pediatru), care îi va explica de pe o poziție de autoritate de ce trebuie să se spele pe dinți. 

 

Ce faci dacă cel mic nu vrea să se spele pe dinți?

Chiar dacă s-a obișnuit cu rutina zilnică a periajului dentar, copilul poate deveni, la un moment dat, dornic să-și exercite controlul asupra lumii din jur. Dacă refuză să te lase să-l speli pe dinți, nu trebuie să-l forțezi, pentru că va căpăta o aversiune față de ritualul de igienă dentară. Poți apela, însă, la diverse trucuri: 

 

  • Spală-te și tu pe dinți în fața oglinzii și lasă-l să te imite. 
  • Însoțește periajul cu cântecele care îi vor distrage atenția și îl vor amuza. 
  • Faceți cu rândul: lasă-l să spele pe dinți păpușile sau chiar pe tine. 
  • Lasă-l să-și aleagă singur modelul periuței de dinți și a paharului. 
  • Citiți împreună sau ascultați un audiobook cu povești despre copii care se spală pe dinți. 

 

Igiena orală la bebeluși și copii mici trebuie să fie completată și cu o alimentație adecvată, fără dulciuri sau sucuri în exces. De asemenea, cel mic trebuie să fie inițiat devreme (când dinții sunt suficient de apropiați) în tehnica manevrării aței dentare, astfel încât în jurul vârstei de 10 ani să stăpânească bine această abilitate. 

Nu uita că cel mic va fi cu atât mai cooperant în ce privește igiena orală, cu cât îl vei obișnui mai devreme cu periajul dentar.

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!