Diversificarea la bebelusi

Diversificarea la bebelusi. Ce reguli trebuie respectate

Diversificarea alimentației este o provocare uriașă pentru orice mămică, indiferent dacă și-a putut alăpta micuțul sau a fost nevoită să-i dea formulă de lapte cu biberonul. Pentru copil, trecerea de la lapte și ceai la alimentate solide sau semisolide este dificilă, de aceea părinții și toți cei care se ocupă de îngrijirea lui trebuie să dea dovadă de foarte multă răbdare și înțelegere. 

Copilul trebuie stimulat și încurajat să încerce alimente noi, dar nu trebuie forțat, pentru că atunci micuțul poate să capete repulsie față de un aliment, pe care îl va evita apoi toată viața. Desigur, diversificarea trebuie făcută conform recomandărilor medicului pediatru, nu la întâmplare, pentru că sistemul digestiv al unui bebeluș este încă insuficient dezvoltat și nu poate digera orice aliment. 

Organizației Mondială a Sănătății recomandă ca diversificarea să înceapă după vârsta de 6 luni, iar micuțul să primească hrană solidă sau semisolidă de 2-3 ori pe zi, pe lângă laptele cu care este obișnuit. Ulterior, când bebe are 9-11 luni, poate primi și de 3-4 ori pe zi hrană solidă.

Ce alimente poate consuma un bebeluș după vârsta de 6 luni

La început, trebuie copilul trebuie să primească doar câteva lingurițe de supă sau piure, pentru că baza hranei sale rămâne în continuare laptele. Printre primele alimente care pot fi introduse în alimentația unui copil care a împlinit 6 luni se numără legumele și fructele bio, pentru că acestea nu au fost tratate cu substanțe chimice. Pot fi preparate piureuri delicioase din diferite legume sau fructe pasate la blender:

 • Cartofi
 • Cartofi dulci
 • Broccoli
 • Morcovi
 • Păstârnac
 • Spanac
 • Conopidă
 • Măr
 • Pară.

Aceste alimente au un gust plăcut și conțin vitaminele și mineralele de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Pot fi combinate și câte 2-3 alimente într-un piure, dar ar fi bine ca mai întâi să fie servite separat copilului, astfel încât mămica să poată observa dacă nu cumva apare o alergie sau o intoleranță la un anumit produs. Nu trebuie adăugată sare sau zahăr în meniul bebelușului. 

Tot după vârsta de 6 luni pot fi introduse, treptat, și produse lactate și ouă bio, în special brânză dulce și iaurt. Laptele de vacă nu ar trebui dat copilului până la vârsta de 1 an. Treptat, în piureuri și în supele pasate pe care le primește bebelușul poate fi introdusă și carne - pește, vită și pui - fiartă bine și la început pasată, apoi tăiată bucățele. Desigur, meniurile pentru bebeluș nu trebuie să fie condimentate, deoarece copilul trebuie să simtă gustul natural al noilor alimente.


Între 7 și 9 luni, cel mic poate să primească și pâine, orez, paste, cereale, linte, mazăre și cât mai multe alimente bogate în fier. De acum, trebuie încurajat să se hrănească singur și să țină alimentele în mână, pentru a le simți textura și pentru a-și coordona mai bine mișcările.

După ce împlinește un an, copilul poate mânca aproape orice, inclusiv fructe proaspete tăiate bucăți, nu pasate. Sucul stors din fructe poate fi înlocuit cu fructele întregi, pentru că acestea sunt mult mai sănătoase și conțin fibre, care nu se regăsesc în suc. De asemenea, copilul poate să bea lapte de vacă în loc de formulă de lapte, însă mamele care pot să alăpteze ar fi bine să facă asta până când micuțul va împlini 2 ani.

Cum trebuie hrănit bebelușul ca să accepte mai ușor diversificarea

Pentru că, așa cum scriam încă de la început, diversificarea este o provocare pentru părinți, ar fi bine ca ei să recurgă la câteva trucuri, pentru ca hrănirea celui mic să fie mai ușoară. Iată cum ar trebui să se desfășoare „ritualul”.

 • Copilul trebuie hrănit la ore fixe și ar fi bine să fie pus la masă alături de familie, atunci când mănâncă toți. În acest fel, el va urma exemplul pe care îl vede la ceilalți și va înțelege că este momentul mesei.
 • Un scaun de masă pentru bebeluși este de mare ajutor, pentru că micuțul va sta în siguranță acolo și va putea mânca în ritmul lui.
 • Părinții trebuie să aibă la îndemână un mic „arsenal” pentru hrănire, care să includă: bavete din plastic, pentru protejarea hainelor, castroane, farfurii și tacâmuri pentru copii, fabricate tot din plastic și frumos colorate. Folosind aceste accesorii speciale, copilul va învăța să mănânce singur fără să riște să se rănească, iar farfuriile pe care le va scăpa - în mod sigur - pe jos, nu se vor sparge.

Tot acum, după vârsta de 6 luni, bebelușul trebuie învățat să bea apă, lapte, suc sau ceai din cană și astfel să renunțe la biberon. În această etapă sunt foarte utile cănile pentru bebeluși, care sunt realizate tot din plastic, sunt rezistente și desenate cu personajele favorite din povești. Există căni concepute special pentru fiecare vârstă a copilului - de la 6 luni până la 2 ani - și care țin cont de nevoile specifice fiecărei perioade și de dezvoltarea celui mic.

În acest fel, cu accesoriile potrivite, părinții pot transforma întreaga experiență a diversificării într-o joacă plăcută. Desigur, la început bebelușul trebuie să fie supravegheat atent în timpul mesei și atunci când bea din cană, ca nu cumva să se înece.

Aplicând aceste reguli simple, părinții vor putea să treacă mai ușor peste perioada dificilă de adaptare a celui mic la alimentele solide, iar copilul se va putea bucura de noua experiență în siguranță și fără stres.

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!