Colicile la bebelusi

Colicile la bebeluși - Ce sunt, cum le recunoști și cum calmezi sugarul

Colicile la bebeluși sunt un fenomen relativ comun, ce afectează până la 40% dintre fetițele și băiețeii cu vârstele cuprinse între 6 săptămâni și 6 luni. Dacă bebele tău plânge incontrolabil (mai exact, plânge 3 ore pe zi, 3 zile pe săptămână timp de 3 săptămâni, conform standardului de diagnosticare), cu toate că toate nevoile sale au fost împlinite și fără ca doctorii să poată identifica vreo afecțiune medicală, probabil suferă din cauza colicilor abdominale. 

Ce sunt colicile la bebeluși

În principiu, dacă bebelușul plânge pentru perioade lungi de timp, în mod regulat, este foarte greu sau chiar imposibil de calmat și nu există nicio altă cauză (medicală sau nu) pentru suferința lui, poți considera că bebe are colici. 

Colicile bebelușilor reprezintă o denumire dată unui grup de simptome ce nu pot fi puse pe baza unor afecțiuni medicale. O definiție clară nu a fost formulată încă. Termenul „colică” sugerează o durere abdominală severă, dar nu este clar dacă acesta este motivul pentru care plâng copiii foarte mici. 

Nimeni nu a reușit până acum să stabilească în mod cert cauzele colicilor la bebeluși, însă există trei teorii principale ce încearcă să explice fenomenul:

 

 • O parte din aerul înghițit în timpul alăptării nu este eliminat prin eructație, ci rămâne captiv în intestinele bebelușului, ceea ce îi cauzează balonare și disconfort. Bebe poate înghiți aer și când plânge, iar acest lucru agravează simptomele colicilor.

 

 • Sistemul digestiv al bebelușului nu funcționează așa cum ar trebui, fie pentru că lipsește temporar enzima responsabilă cu digestia lactozei, că sunt prea puține bacterii bune în microflora intestinală sau că nivelul de hormoni gastrointestinali, în special motilina, este prea ridicat.

 

 • Bebelușul nu beneficiază de suficientă stimulare senzorială, comparativ cu lunile petrecute în pântecul mamei, când a fost purtat și, în consecință, mișcat și legănat 24 de ore din 24. Tot în categoria stimulării inadecvate intră și teoria conform căreia bebelușul cu colici este hipersensibil și copleșit de stimulii exteriori.

Sunt și voci care susțin că aceste colici sunt un mit, dar ceea ce vor să spună, de fapt, este că plânsul inconsolabil al micuțului, grimasele sale de durere și rigiditatea 

în mișcări nu sunt cauzate de niște crampe abdominale, ci de o reacție exagerată la reflexul gastrocolic foarte activ în primele luni de viață. Acest reflex nu reprezintă altceva decât mișcările tubului digestiv după umplerea stomacului.  

 

Cum se manifestă colicile 

Simptomele de mai jos pot fi privite ca niște indicii, dar trebuie să te asiguri întotdeauna, printr-o vizită la medicul pediatru, că nu există niciun motiv medical pentru aceste comportări ale bebelușului. 

 

 • Elimină puternic gaze.
 • Își ridică piciorușele la piept și ține pumnii încleștați.
 • Face grimase de durere și se înroșește la față.
 • Plânsul durează mai multe ore, pe un ton mai înalt decât plânsul obișnuit.
 • Este foarte greu sau imposibil de consolat prin metodele obișnuite de calmare (legănat, îmbrățișat, masaj, etc.).

Colicile afectează în egală măsură bebelușii de sex feminin și pe cei de sex masculin, și nu fac diferențe nici între cei alăptați și cei hrăniți cu biberonul.

Când încep colicile la bebeluși și cât durează

De obicei, colicile apar la bebeluși între a 2-a și a 4-a săptămână de viață. Între a 6-a și a 8-a săptămână ating punctul culminant, și dispar de la sine când bebelușul împlinește 3-4 luni. De obicei, bebelușul scapă de colici cam în a 5-a lună, cu toate că fenomenul poate continua cu o intensitate mai scăzută.

Unii bebeluși sunt iritabili și plâng doar în timpul serii, câteva ore, putând fi calmat relativ ușor în timpul zilei. Alții plâng imediat după ce au mâncat sau în orice moment al zilei, nu doar seara. 

Remedii pentru colici

Bebelușul tău perfect sănătos plânge fără să se oprească, ai eliminat toate motivele clare și ai nevoie de cele mai rapide remedii pentru colici? Poți stabili împreună cu medicul ce să faci în astfel de situații sau poți încerca una sau mai multe dintre metodele de alinare a colicilor bebelușului. Nu uita că, deși acestea pot funcționa la un moment dat, e posibil să eșueze în alte circumstanțe.

 

 • Ține-l pe bebe în brațe, leagănă-l, înfașă-l, pune-l într-un marsupiu și plimbă-l în casă sau în aer liber. Creează o atmosferă liniștită, fără stimuli puternici, calmează-l cu sunete Shh sau pornește dispozitivul cu zgomot alb.

 • Încearcă să-i oferi o suzetă pentru bebeluși între 0 și 6 luni, pentru că, uneori, micuțul simte nevoia să sugă fără să-i fie foame, ca să se liniștească. 

 

 • Masajul poate ajuta la eliminarea gazelor. Folosește puțin ulei pentru bebeluși, dar încălzește-l înainte în palmele tale. Pune cu blândețe palma pe burtica lui bebe și masează-i abdomenul în sensul acelor de ceasornic. Tot ca să ajuți gazele să iasă, pune-l pe bebe pe spate și ridică-i, pe rând, piciorușele, ca și cum ar pedala. Mișcările tale trebuie să fie foarte delicate, pentru că presupun creșterea presiunii într-o zonă pe care bebe deja o simte ca fiind dureroasă. 

 

 • Aplică o pernuță anticolici specială pentru bebeluși, umplută cu semințe de struguri ce rețin căldura și o eliberează treptat, fără să producă arsuri. Tot un remediu pentru colici bazat pe căldură este și băița caldă. 

Prevenirea colicilor la bebeluși

Ca să previi continuarea episoadelor de colici, poți face câteva mici schimbări în îngrijirea bebelușului. În principiu, prevenirea colicilor ține în mare măsură de alimentația ta (dacă alăptezi) și de alimentația bebelușului. 

 

 • Înlocuiește biberonul clasic cu unul special conceput pentru a reduce cantitatea de aer pe care o înghite bebe când suge (reducând, astfel, riscul de balonare). Aceste biberoane anticolici se mai numesc și biberoane cu flux continuu; permit aerului să intre și să circule printr-un tub de ventilare, ceea ce reduce formarea bulelor de aer. 

 

 • Ajută-l să eructeze aerul după fiecare alăptare. În felul acesta poți ori diminua șansele de apariție a colicilor, ori măcar reduce intensitatea simptomelor acestora. 

 

 • Ține-l pe bebe într-o poziție înclinată (verticală) când mănâncă și atunci când îl ajuți să eructeze, pentru ca aerul să iasă mai ușor.  

 

 • Mama trebuie să-și supravegheze alimentația în timpul alăptării pentru a preveni colicile sugarului. Dacă îl hrănești la sân, evită alimentele care produc gaze, precum varza, fasolea sau conopida, și produsele lactate, renunță la cafeaua și ceaiul cu cofeină (și la ciocolată, din păcate) și elimină mâncărurile condimentate. 

 

Foarte important de știut este că schimbările majore în dieta mamei care alăptează nu se fac la întâmplare și nici suplimentele alimentare, ceaiurile și picăturile și alte tratamente pentru colicile bebelușului nu se administrează după recomandările altor persoane decât medicul pediatru. 

Colicile bebelușului sunt un fenomen trecător, chiar dacă, în timp ce micuțul plânge fără oprire, ți-e greu să realizezi că această situație nu este permanentă. Dacă abordezi această perioadă cu calm și te înarmezi din timp cu informațiile esențiale, vei putea gestiona mai ușor crizele de plâns ale sugarului. 

 

Plânsul excesiv la bebeluși poate fi cauzat de o serie de afecțiuni medicale, precum refluxul gastroesofagian, intoleranța la lactoză, constipația ori alte condiții mai grave. Înainte de a concluziona că bebelușul tău suferă de colici, este obligatoriu să-l consulte un medic pediatru. 

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!