Cum alegi un cadou de casă nouă

Cum alegi un cadou de casă nouă -

Recomandări și inspirație

Rudele, prietenii sau cunoștințele care tocmai s-au mutat te-au invitat la o petrecere și acum încerci să afli dacă trebuie să le oferi un cadou de casă nouă și, mai exact, ce anume? Ai ajuns unde trebuie, pentru că o să-ți spunem care este eticheta în ce privește cadourile pentru casă și ce se obișnuiește să se ofere la astfel de ocazii.

De unde vine tradiția de a oferi cadouri de casă nouă?

De-a lungul timpului, mutarea într-o casă nouă a fost asociată cu debutul vieții de cuplu sau cu o nouă etapă în viața cuiva. Începuturile au fost, însă, întotdeauna mai dificile, așa că persoanele apropiate își arătau susținerea ajutându-i pe cei abia mutați cu daruri care să facă tranziția mai ușoară. 

În vremurile vechi, tradițiile legate de noul cămin se concentrau pe îndepărtarea spiritelor rele, pe atragerea norocului și pe o primire cât mai caldă a noilor vecini. 

Termenul englezesc „housewarming”, folosit pentru a denumi petrecerea dată de cei proaspăt mutați într-o nouă casă, își are originea în perioada dinaintea sistemelor de încălzire centrală. Pe atunci, căldura era considerată cel mai bun cadou de casă nouă, iar fiecare invitat aducea la petrecere lemne de foc. 

 

Idei de cadouri tradiționale de casă nouă din toată lumea

În țările Europei Centrale și de Est se obișnuiește ca nou-veniții, fie că este vorba despre oaspeți sau despre vecini proaspăt mutați, să fie întâmpinați cu pâine și sare. Pâine, pentru că era și încă este considerată unul dintre alimentele de bază, și sarea pentru că, în trecut, se obținea greu și avea o mare valoare comercială. 

 

Pâinea și sarea simbolizează prosperitatea și sănătatea în țări precum România, Bulgaria, Serbia sau Albania, dar în Grecia bunăstarea, fertilitatea și norocul sunt chemate într-un cămin odată cu darurile sub forma rodiilor cu gust dulce-acrișor.

 

În Germania, un dar inspirat de casă nouă ar trebui să fie decorat cu ghinde sau cu cocoși. Ghindele, pentru că străvechile popoare nordice venerau stejarii, iar cocoșii pentru că se spune că țin tâlharii la distanță. 

 

Tipuri de cadouri pentru casă în funcție de relația pe care o ai cu cei care le primesc

Ca de fiecare dată când oferi un cadou, și cel pentru o casă nouă trebuie să se raporteze la relația pe care o ai cu persoana ori persoanele care îl primesc. Unor prieteni foarte buni le poți dărui obiecte personalizate, tip DIY sau niște cadouri mai generoase, însă cunoștințelor sau unor rude mai îndepărtate e suficient să le faci un cadou pentru casă tradițional ca să le urezi bun venit în noul lor cămin. 

 

Exemple de cadouri de casă nouă pentru cunoștințe

Nu prea știi ce le place, nu știi în ce stil și-au decorat casa, nu știi nici cât spațiu au în locuință - cu siguranță nu poți să le oferi obiecte personalizate, accesorii, decorațiuni sau piese de mobilier. Și atunci, ce rămâne de făcut? Noi îți propunem să mizezi pe tradiție, pentru că nimeni nu va fi dezamăgit de un dar ce respectă datina, și nici nu riști să încalci eticheta în felul acesta. 

  • Dăruiește pâine și sare drept cadou pentru casă, dar nu orice fel de pâine și sare și nu oricum. Ia de la o brutărie niște pâini proaspete cu semințe, ceapă sau măsline, așază-le într-un coș de pâine sau într-o cutie din lemn, pe un prosop de bucătărie din bumbac, cu un imprimeu simplu, în culori neutre sau pastelate. Adaugă un set format din solniță și piperniță cu motive tradiționale sau o râșniță din lemn pentru sare și piper. Completează cadoul pentru casă cu câteva tipuri de sare: sare de masă, sare de mare, sare de Himalaya (roz), sare celtică (gri), sare Kala Namak (neagră).

 

 

  • Dacă ești invitat la petrecerea de casă nouă a unui superior ierarhic, însă, pâinea și sarea ți-ar putea părea prea puțin impresionante. În cazul acesta, ce-ai spune de un coș plin cu brânzeturi și specialități din brânză sau alte specialități din carne? Adaugă o sticlă de vin bun, dar ai grijă când o alegi. Dacă vrei să arăți că ești o persoană atentă la detalii, fii atent ca vinul să se armonizeze cu tipul brânzeturilor. De exemplu, pentru un asortiment de brânzeturi proaspete (Mascarpone, Ricotta, Feta), va trebui să alegi vinuri albe seci, tinere, vinuri roșii fructate sau rose. La brânzeturi cu gust mai intens (Brie, Camembert) se potrivesc vinurile spumante seci sau vinurile roșii seci, cu arome de fructe. 

 

 

Exemple de cadouri de casă nouă pentru prieteni

Persoanelor apropiate le poți face multe cadouri frumoase la petrecerea de casă nouă. Pe prietenii foarte buni îi poți întreba direct ce își doresc sau de ce au nevoie, fie că este vorba despre seturi de prosoape, lenjerii de pat, plante de apartament sau decorațiuni. 

O idee inedită de cadou pentru casă este reprezentată însă, de coșurile DIY, în care poți pune o mulțime de lucruri utile și pe care le poți adapta perfect preferințelor și gusturilor celor dragi. 

 

  • Niște coșuri cadou de casă nouă pot conține, de exemplu, produse de curățenie și detergenți și balsamuri de rufe. Nu pare cine știe ce, dar pentru un cuplu tânăr sau pentru un burlac abia mutat într-o casă nouă, niște rezerve cu produse de bază pentru curățenie vor fi de mare ajutor în perioada de acomodare. 

 

  • Pentru o tânără domnișoară care a găsit, în sfârșit, garsoniera visurilor ei, un coș cu produse de cosmetică și igienă personală va fi binevenit - și, la drept vorbind, cine nu merită un mic răsfăț? 

 

  • Micile aparate electrocasnice pentru bucătărie menite să ne ușureze viața sunt alte idei de cadouri binevenite pentru casă, atunci când le oferi prietenilor apropiați. Sigur știi sau poți afla ușor dacă au sau nu un blender, un sandwich maker, un espressor sau un ceainic electric. Or fi ele mici și poate că uneori le trecem cu vederea, dar în aceste mici aparate electrocasnice rezidă confortul unei gospodării. Fără ele nu prea poți să prepari rapid niște băuturi sau gustări delicioase, așa că nu le subestima și încearcă să dăruiești astfel de cadouri practice și cu alte ocazii, dacă știi că ar putea fi necesare. 

 

  • Celor apropiați le mai poți dărui și seturi de prosoape de baie ori bucătărie, halate de baie (niște halate asortate, dacă e vorba despre un cuplu) sau lenjerii de pat. Niciodată nu ai prea multe țesături din acestea în casă. Păturile și pledurile sau pernele decorative sunt, iarăși, niște idei bune de cadouri pentru casă, iar covorașele de intrare pot intra și ele în această categorie, dacă te rezumi la unele cu imprimeuri simple ori mesaje amuzante, dar numai dacă le oferi cuiva apropiat. 

Te întrebi de ce nu am spus nimic despre coșurile cadou deja pregătite pe care le găsești cu ușurință în orice magazin? Răspunsul e simplu: acelea sunt pentru persoanele pe care nu le cunoști prea bine și care nu te vor invita la petrecerea lor de casă nouă. Sunt niște cadouri generice, foarte utile în anumite situații sociale, dar nu într-un cadru relativ intim, așa cum este acesta. Compune chiar tu un coș cadou pentru casă nouă, din obiecte, alimente sau produse alese anume pe gustul persoanei căreia îl vei dărui. Îți promitem că va fi primit cu entuziasm. 

Ne pare rau…nu am gasit niciun produs :(
Ne pasa de securitatea datelor tale! Te rugam sa ne acorzi cateva minute pentru a-ti valida datele

Pentru a putea plasa comenzi, este necesara validarea datelor unice asociate acestui cont (adresa de email si numar de telefon). Dureaza doar cateva minute!